Politiek

Formatiedebat – Geert Wilders tegen Mark Rutte: Laten we op zijn minst praten

13-06-2017 16:14

“Nederland kan zich geen politieke spelletjes meer veroorloven. Laten we snel tot zaken komen. De PVV is tot onderhandelen bereid zoals we dat waren de dag na de verkiezingen.” Dat hield PVV-leider Geert Wilders zijn collega Mark Rutte dinsdagmiddag voor tijdens het debat in de Tweede Kamer over het mislukte formatieoverleg tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks.

Wilders wijst Rutte er op dat VVD en PVV de twee grootste partijen van het land zijn. En dat dat komt omdat kiezers beider zijde een streng immigratiebeleid wensen. Daarom vindt Wilders het onbegrijpelijk dat de VVD niet met hem wil praten. “U negeert niet alleen 1,5 miljoen PVV kiezers maar ook uw eigen kiezers door hen een streng immigratiebeleid voor te onthouden. Neem die verkiezingsuitslag serieus.”

Rutte ging niet in op de opmerkingen van Wilders. Wel riep hij partijen op om ‘het nationaal belang boven het partijbelang’ te stellen in de pogingen om een nieuw kabinet te vormen. Rutte noemt het van ‘heel groot belang’ dat Nederland weer een missionaire en stabiele regering krijgt. Hij wees daarbij op internationale ontwikkelingen zoals het opzeggen van het klimaatverdrag van Parijs door de Amerikaanse president Donald Trump.