Politiek

Formatiedebat – Zelfs Lodewijk Asscher snapt Jesse Klaver niet

13-06-2017 17:46

GroenLinks-leider Jesse Klaver kon dinsdag niet rekenen op begrip voor het afhaken bij de formatieonderhandelingen maandag. Dat bleek tijdens het debat over de kwestie. De partij verklaarde bang te zijn dat oorlogsvluchtelingen zouden worden teruggestuurd. PvdA-leider Lodewijk Asscher snapte niet precies wat de GroenLinks-voorman bedoelde.

“Je maakt mij niet wijs dat heel Europa de schending van het vluchtelingenverdrag als uitgangspunt neemt”, hield hij Klaver voor. Volgens Asscher vindt Klaver dat mensen ook niet naar veilige landen mogen worden gestuurd. Maar volgens hem is het niet de oplossing om iedereen naar Europa te halen.

Klaver zelf verwijst naar de ervaringen met de eerdere Turkije-deal. Hij vindt dat vluchtelingen niet naar dat land mogen worden teruggestuurd ‘als je de rapporten leest over hoe ze met Syrische vluchtelingen omgaan’.

VVD, CDA en D66 bleven bij hun eerdere bezwaren die het beste te omschrijven vallen als: ‘Alle ballen op Klaver’. Informateur Herman Tjeenk Willink gaat ondertussen verder met zijn speurtocht naar een nieuw kabinet.

Lees ook

Formatiedebat – Geert Wilders tegen Mark Rutte: Laten we op zijn minst praten