Politiek Buitenland

EU boos op ‘asielweigerende landen’, Hongarije, Polen en Tsjechië krijgen straf

13-06-2017 15:52

De Europese Commissie neemt juridische stappen tegen Hongarije, Polen en Tsjechië omdat ze weigeren asielzoekers over te nemen uit Griekenland en Italië. De EU-landen zijn hiertoe wettelijk verplicht volgens afspraken uit 2015.

De commissie is het al langer zat dat landen hun afspraken niet nakomen en had de actie al aangekondigd. De zogeheten inbreukprocedure is een eerste stap. Bij aanhoudende weigering kunnen forse boetes volgen.

“Wij hopen dat deze drie landen hun positie heroverwegen”, zei EU-commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie) dinsdag. Hij wees op de principes van gedeelde verantwoordelijkheid en solidariteit. Opnieuw maande hij de EU-landen het tempo van herverdeling verder op te voeren.

Slowakije, dat slechts zestien mensen liet overkomen, ontspringt de dans vooralsnog. Onder meer dat land stemde in 2015 tegen de verplichte herverdeling, maar is er net als de andere landen aan gebonden. Oostenrijk staat nog op nul, maar omdat het land onlangs toezegde er vijftig op te nemen, volgt nu geen strafmaatregel.

De lidstaten verplichtten zich in 2015 in twee jaar tijd tot 160.000 asielzoekers uit Griekenland en Italië te herverdelen over Europa. De lidstaten hebben er tot nu ruim 20.869 laten overkomen, veelal Syriërs en Eritreeërs. Nederland nam er 1907 op.

GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini is tevreden. “Het werd tijd dat de Europese Commissie ingreep.” Haar CDA-collega Jeroen Lenaers herhaalde zijn pleidooi om ‘asielweigeraars’ te korten op Europese fondsen. “Het kan niet zo zijn dat landen wel aanspraak willen maken op miljarden aan Europees geld, maar geen vluchteling willen opnemen.”

Anp