Politiek Buitenland

Steady as she goes – Theresa May: We gaan verder met Brexit zoals gepland

09-06-2017 14:08

De Britse premier Theresa May gaat een nieuwe regering vormen die verder gaat met de Brexit zoals gepland. Ze kondigde dat vrijdagmiddag aan na een bezoek aan koningin Elizabeth op Buckingham Palace.

May wil een minderheidsregering vormen met gedoogsteun in het Lagerhuis van de Noord-Ierse partij DUP. Samen hebben de Conservatieven van May en de DUP een kleine meerderheid. De premier benadrukte dat enkel haar Conservatieve Partij een solide basis kan vormen in het parlement, ondanks de voor May desastreus verlopen verkiezingen.

Voorlopige uitslagen tonen aan dat May twaalf zetels heeft verloren en daarmee een absolute meerderheid in het Lagerhuis. De Conservatieven bleven steken op 318 zetels. DUP boekte een winst van twee zetels en heeft er nu tien. Dat maakt dat beide partijen samen een meerderheid hebben.

Verscheidene landen en internationale bedrijven spraken vrijdag de vrees uit dat de Brexit vertraging zou oplopen, indien May als premier zou aftreden. Die zorgen weersprak de zestigjarige politica. “Een nieuwe regering zal Groot-Brittannië door de Brexit-onderhandelingen leiden. De wens van het Britse volk om uit de Europese Unie te treden, blijft staan”, zei May. Volgens de premier heeft het land ‘zekerheid’ nodig.

May haalde daarnaast de recente aanslagen in Manchester en Londen aan. Ze benadrukte dat de strijd tegen terrorisme zal doorgaan en dat ze van Groot-Brittannië een veilige natie wil maken.

ANP