Politiek

Formatiewatch – VVD, CDA, D66 en GroenLinks gaan maandag verder onderhandelen over mogelijke onderhandelingen

09-06-2017 18:48

VVD, CDA, D66 en GroenLinks praten maandagochtend verder in het Catshuis. Dat heeft CDA-leider Sybrand Buma gezegd na een kort overleg tussen de onderhandelaars met informateur Herman Tjeenk Willink in de ambtswoning van de premier in Den Haag.

Er is nog geen beslissing genomen of de partijen weer met elkaar willen onderhandelen over de vorming van een nieuw kabinet. Volgens Buma is het een ‘heel proces omdat het over veel gaat’. Wat er vrijdag precies is besproken wilde Buma niet zeggen.

Toen de gesprekken tussen de partijen bijna een maand geleden vastliepen was het struikelblok het onderwerp migratie. Onder de nieuwe informateur Tjeenk Willink zijn de partijen – ondanks bezweringen dat de breuk definitief was – opnieuw met elkaar in gesprek gegaan nadat andere coalities onhaalbaar waren gebleken. Er wordt gekeken of er toch voldoende basis is om weer echt met elkaar te onderhandelen.

Vrijdag werd de hele dag koortsachtig overlegd tussen de hoofdrolspelers in de formatie. Zo kwamen D66-leider Alexander Pechtold en CDA-leider Sybrand Buma praten bij VVD-leider Mark Rutte, nadat eerder GroenLinks al was geweest.