Opinie

Bonusquote: Italiaanse hoogleraar Guglielmo Verdirame sloopt EU

09-06-2017 13:08

 

“Ik denk dat het Europese project zoals het nu is gestructureerd, niet kan samengaan met zelfbestuur en democratie. Ook de Fransen trekken verdere ondermijning van hun democratie niet veel langer

Telkens als de Unie meer macht krijgt, loopt de spanning met democratisch zelfbestuur verder op.

Men wil in de euro blijven en nationale soevereiniteit. Die twee dingen zijn niet te verenigen. Op een bepaald moment zal de publieke opinie tot een beslissing komen. Of de euro vernietigt de democratie of de democratie vernietigt de euro. Of mensen zeggen: we worden Europese burgers van een Europese superstaat. Dan kan de euro samengaan met een Europese democratie. Maar dat zie ik niet gebeuren.

De EU maakte Monti premier. Terugkijkend ben ik daarover nog steeds in shock. Dat was een staatsgreep.

Churchill en Roosevelt zeiden dat democratie een van de waarden was die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden verdedigd. Hoe kun je de ondemocratische EU-instituties verdedigen door een beroep te doen op die democratische waarde? Dat is een contradictie.

De Duitsers denken dat ze alles goed doen en moraliseren over de euro. Zo van: andere landen moeten het nog leren en Zuid-Europeanen zijn de verkeerde mensen. Dat zeiden de communisten die telkens faalden ook: het communisme is goed, maar de mensen zijn verkeerd.

Je kunt het Europese project niet bouwen op angst. Zoals Angela Merkel doet, die vindt dat het Verenigd Koninkrijk door de Brexit slechter af moet zijn. Dat is een dreigement aan andere EU-landen. Absurd.”

 

Dit lees je dan weer niet in Volkskrant en NRC. Gelukkig dan weer wel in Elsevier. (Blendle-link.)