‘Tweede Kamer lijkt goddomme het Europees parlement wel, met hetzelfde wijverige geblaat’

06-06-2017 20:40

Er zijn van die momenten- u kent ze misschien wel- dat je met hernieuwde kracht wordt doordrongen van de enorme totaalfaal die de Tweede Kamer der Staten-Generaal is. Ik was juist mijn mobieltje aan het aaien op zoek naar milfologische opstekers, toen daar ineens Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet op het display langsflitste met een ongebruikelijk voorstel. En dat terwijl men net wilde gaan lunchen.

Het voorstel vanuit de kersverse partij aan de kamer waarvan zij sinds maart deel uitmaakt was eenvoudig dit: een hoofdelijke stemming over niet minder dan vijf inhoudelijke punten inzake immigratie en illegaliteit. Een niet onbelangrijk onderwerp zou je zo zeggen, maar het sinistere gesnater waarmee het voorstel tot stemming werd ontvangen herinnert je weer aan de armzalige staat waarin het staatsbedrijf verkeert. Kijk en huiver:

 

Tekst gaat verder na video.

https://youtu.be/UBTTuIU2D2Y

 

Duttende fopdemocraten

Het was toen dat ik wist: we zijn zóóó genaaid. Iedereen doet altijd wel lacherig over de Eerste Kamer, die absurde kerkuilentoren waar duttende fopdemocraten voorgeprepareerde wetten voor akkoord stempelen voordat ze per postduif naar de respectievelijke ambtenaren worden gestuurd, maar de Tweede kan er ook wat van. Het lijkt goddomme het Europees parlement wel: hetzelfde wijverige geblaat over ‘procedures’, die overdreven nadruk op decorum, het als tegemoetkomingsgezindheid vermomd gaande laffe dreigen met excommunicatie indien men niet héél snel in het gelid loopt. Afijn, oude politiek.

Je vraagt je bijna af wat een vitale en vernieuwingsgezinde partij als Forum voor Democratie eigenlijk te zoeken heeft in een parlement dat reeds zo lang rondwentelt in de eigen ontlasting dat men het is gaan aanzien voor delicatesse. Ze dragen nog net geen stofpruiken.

Politiek uit Pleistoceen

Een treffender illustratie van deze oude, op het Pleistoceen geijkte politiek, is natuurlijk de onlangs in stelling gebrachte Herman Tjeenk Willink. Dit stamreliek uit een andere, meer overzichtelijke tijd is duidelijk in allerijl afgestoft om nog de schijn van betrouwbaarheid te verlenen aan een inmiddels failliet electoraal proces waar alleen een politiek paleontoloog nog chocola van kan maken. Arme Tjeenk Willink. Het feest is allang ten einde, op een paar pubers na die nog wat onhandig staan te tongen bij de deur, waarna opa als laatste het licht uit mag doen.

Allemaal geweest. Postuum. Passé.

En daar raken we wat mij betreft precies aan het prangende punt, namelijk dat de partij in de gebruikelijke zin van het woord ten dode is opgeschreven, het grenzeloze vertrouwen op en geloof aan de oude vertrouwde Pleistoceenpolitiek is opgedroogd bij een groot deel van het electoraat, alleen hebben de wachtgeldeisers-in-spé die nu het zuurstof naar staatsrechtelijke vernieuwing afknellen de memo nog niet gekregen.

Daarom Forum voor Democratie

Het verfrissende van Forum voor Democratie is dat men het arbitraire partijbelang als zodanig voor de verandering juist niet vooropstelt, hetgeen niet noodzakelijk betekent dat men er zelf geen standpunten op nahoudt. Het is niet eens een partij welbeschouwd, dat Forum voor Democratie, dat wil zeggen in de traditionele zin van het woord: een verzameling individuen die langs vaag-inhoudelijke lijnen het eigen belang vooropstelt met behulp van statuten, notulen en andere instrumenten om het eigen voortbestaan zeker te stellen.

Voor het overige doet de partij van Thierry en Theo hooguit in die zin nog denken aan de rest, dat zij schoorvoetend deelneemt aan een staatsinrichting waarvan het de bedoeling is dat die op termijn plaatsmaakt voor een ander, meer op de 21ste eeuw gekalibreerd politiek systeem.

Daarom Forum, mensen. Zo moeilijk is het allemaal niet.