Politiek

Ronald Plasterk: Tijdens verkiezingen 7600 stemmen in Boxmeer verloren gegaan

06-06-2017 20:31

In het Brabantse Boxmeer zijn tijdens de tweede Kamerverkiezingen op woensdag 15 maart 7600 stemmen niet meegeteld. Dat meldde minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) dinsdagavond aan de Tweede Kamer. De Kiesraad heeft vastgesteld dat dit komt doordat het hoofdstembureau van de gemeente Boxmeer alleen de uitgebrachte stemmen op de lijsten 1 tot en met 4 heeft meegeteld (VVD, PvdA, PVV en SP). Gevolg is dat de stemmen die in Boxmeer zijn uitgebracht op de overige lijsten, niet zijn meegeteld in de uitslag op kieskringniveau, en ook niet in de door de Kiesraad vastgestelde einduitslag van de verkiezing.

Software- én menselijke fout

De in het hoofdstembureau van Den Bosch gemaakte fout kan niet meer worden hersteld. Den Bosch heeft Plasterk laten weten dat de precieze oorzaak niet meer valt te achterhalen. De fout is vermoedelijk gemaakt bij het invoeren van de uitslagen in de ‘Ondersteunende Software Verkiezingen’. Ook blijkt dat het ‘vier-ogen-principe’ onvoldoende is toegepast en dat ook de handmatige controletelling niet is uitgevoerd.

Geen gevolgen voor de uitslag

De uitslag van de verkiezing is al onherroepelijk. Toch is de Kiesraad nagegaan of de uitslag van de Tweede Kamerverkiezing anders zou zijn als de ontbrekende stemmen wel waren meegeteld. Dat is niet het geval. Noch voor de zetelverdeling tussen de partijen, noch voor de zeteltoewijzing aan de kandidaten heeft de fout consequenties gehad, aldus Plasterk.

Het CDA wil opheldering van Plasterk.