Politiek Buitenland

Volgens J.C. Juncker (EU) zal terreur uw ‘veerkracht en compassie’ niet ondermijnen

04-06-2017 16:59

“De lafaards die deze aanvallen pleegden zullen onze(!) veerkracht, compassie of onze democratieën niet ondermijnen.” Dat stelt Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, in een verklaring zondag naar aanleiding van de aanslagen in Londen. Hij heeft de Britse premier Theresa May een brief met dezelfde boodschap gestuurd.

Juncker volgde de ontwikkelingen zaterdagavond “met ontzetting”, schrijft hij. “Ik weet dat de inwoners van Londen desondanks zullen doorgaan, net als de inwoners van Manchester ons nog zo kort geleden hebben getoond.”
Juncker legde verder niet uit hoe hij dat precies zo zeker kan weten en via welke gave hij de toekomst kan voorspellen.

De dubbele aanslag op London Bridge en Borough Market kostte zeven mensen het leven.

De EU, haar lidstaten en haar bondgenoten overal ter wereld zijn solidair, aldus het hoofd van het dagelijks bestuur van de Europese Unie. “Samen zullen we(!) de waarden die onze maatschappij vredig, democratisch, open en tolerant maken in stand houden.”

De slachtoffers en hun familie zijn in mijn gedachten, eindigt Juncker.

Ook EU-president Donald Tusk, die in Brussel de EU-regeringen vertegenwoordigt, noemt de gebeurtenissen “een nieuwe laffe aanval”. “Europa staat het Verenigd Koninkrijk bij in de strijd tegen terrorisme.”

Anp/TPO