Politiek

Poging tot persbreidel door Forum voor Democratie, persvoorlichter verzoekt TPO tot zelfcensuur

04-06-2017 16:23

De persvoorlichter van Forum voor Democratie, ene Jeroen de Vries, heeft zondag TPO ‘verzocht’ de foto van een door Volkert van der Graaf op het Mediapark doodgeschoten Pim Fortuyn bij een artikel op TPO te verwijderen. Volgens De Vries vond hij die foto ‘persoonlijk kwetsend’ en ook ‘niet zo fris voor een mooie Pinksterdag’. Bovendien zou het volgens de Forum voor Democratie-persvoorlichter ook voor de jongeren van Forum voor Democratie ‘extra gevoelig kunnen zijn’ omdat zij ‘tijdens het Fortuyn-drama nog heel jong waren en het daarom minder snel begrijpen’.

Op de vraag van TPO of een persvoorlichter van uitgerekend Forum voor Democratie nu daadwerkelijk een censuurverzoek indient kwam de reactie dat ‘het slechts een persoonlijk verzoek is’.

‘Emotioneel moment’

TPO gaat verder niet op dit verzoek in en heeft persvoorlichter Jeroen de Vries van Forum Democratie geadviseerd in een safe space te gaan wonen en zo snel mogelijk een andere baan buiten de media te gaan zoeken zodat hij niet langer hoeft te worden gekwetst door de media. Ook heeft TPO de persvoorlichter van Forum voor Democratie aangeraden voortaan niet meer op TPO te kijken, dat scheelt veel bellen met hoofdredacteuren met het verzoek kwetsende foto’s te verwijderen.

In een tweede telefoongesprek liet De Vries aan TPO weten ‘niet namens FvD te bellen’ en ‘in een emotioneel moment te hebben gebeld’.

Thierry Baudet was niet voor commentaar bereikbaar.

Baudet en de zijnen hebben sowieso een moeilijke verhouding met de pers. Te pas en te onpas beklaagt de politiek leider zich over ‘het mediakartel’. In de aanloop van de verkiezingen beschuldigde hij ook Geenstijl van dit kartel deel uit te maken. Toen vorige maand een fotoreportage van een dasstrikkende Baudet verscheen noemde hij de ANP-fotograaf ‘kamerpapparazzi’ die ‘buiten mijn wil & medewerkimg om’ hem zou hebben gefotografeerd. Gek genoeg gebruikt Baudet één van die foto’s nu als ‘ava’ op zijn twitteraccount.

Tweet met verzonnen quote

Het is niet de eerste keer dat de FvD-persvoorlichting de fout ingaat. Eerder plaatste het FvD een tweet waarin Annabel Nanninga als spreker werd aangekondigd voor een evenement.* Dat zij zou spreken over ‘NL in de greep van de angst’ is niet van Nanninga afkomstig, maar is verzonnen door de maker van deze tweet. Nanninga zegt zich ook niet te herkennen in de aanduiding ‘inspirator’. De foto op de tweet is overgenomen uit het magazine Vrouw van De Telegraaf, het is onbekend of daarvoor ook toestemming is gevraagd.

TPO plaatst overigens vaker de inderdaad schokkende en expliciete foto van de doodgeschoten Pim Fortuyn. Dit om het statement te maken dat het aanhoudend demoniseren van Thierry Baudet zoals Volkskrant, Joop.nl, NPO en nu dus ook De Correspondent doen ervoor kan zorgen dat mensen zich geroepen voelen om de trekker over te halen. Dat vinden wij dan weer kwetsend en niet zo fris, ook als het geen Pinksteren is.