Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: PvdA-kiezer verwacht het meest van klimaatakkoord Parijs

04-06-2017 09:50

Nog steeds zijn er slechts kleine verschuivingen binnen het electoraat. 85 procent kiest dezelfde partij als op 15 maart. CDA en SP staan op 2 zetels verlies, FvD op 2 zetels winst en PvdA en D66 elk op 1 zetel winst ten opzichte van de verkiezingen.

Een meerderheid van de kiezers van VVD, CDA, D66 en GroenLinks hoopt dat de formatie met deze 4 partijen zal slagen. (pdf) Bij GroenLinks en D66 is dat respectievelijk 91 procent en 85 procent. Bij VVD en CDA is dat resp. 62 procent en 53 procent. Ook kiezers van PvdA hopen dat (74 procent). Kiezers van PVV en 50PLUS hopen het duidelijk niet.

Men is echter minder optimistisch over de kans dat het gaat lukken. Bij GroenLinks en D66 ligt het rond de 50 procent en bij VVD en CDA rond de 35 procent.

Migratie en vluchtelingen

De grote verschillen in opvattingen tussen de aanhang van GroenLinks en die van VVD en CDA liggen op het terrein van het verkleinen van de inkomensverschillen, lastenverhoging in het kader van het klimaat en de aanpak van migratie/vluchtelingen. De positie van de D66-kiezers ligt tussen de standpunten van GroenLinks aan de ene kant en die van VVD en CDA aan de andere kant.
De opstelling van de CDA-kiezers ten aanzien van euthanasie bij voltooid leven is duidelijk anders dan die van de kiezers van de andere drie partijen.

Kiezers van GroenLinks zijn wat meer compromisbereid ten aanzien van het onderwerp migratie/vluchtelingen ten einde de vorming van het kabinet mogelijk te maken dan die van VVD en CDA.

Klimaatakkoord

71 procent van de kiezer reageert negatief op de beslissing van de VS zich terug te trekken uit de afspraken die in Parijs zijn gemaakt over het klimaat. 13 procent positief. PVV-kiezers zijn voor 37 procent positief, die van CDA voor 17 procent. Bij de kiezers van de andere partijen zien we veel lagere scores.

20 procent van de kiezers denkt dat de afspraken van Parijs geen effect zal hebben op de opwarming van de aarde. Bij de PVV-kiezers is dat 44 procent.

Kiezers van de PvdA verwachten hier het meeste van. 41 procent denkt dat die afspraken ervoor zullen zorgen dat de opwarming van de aarde in sterke mate zal worden afgeremd.