Politiek

Formatiewatch – Ton Elias (VVD): Henry Keizer (VVD) wilde informateur worden

02-06-2017 15:10

Gewezen informateur Edith Schippers was niet het juiste type om de kabinetsformatie tot een goed einde te brengen. Dat is de Tweede Kamer, die haar heeft aangewezen, aan te rekenen, vindt partijgenoot en voormalig Tweede Kamerlid Ton Elias.

‘Te weinig afstand’

Schippers is close met VVD-leider en premier Mark Rutte en zat als demissionair minister nog dicht op het politieke spel. Ze had daardoor te weinig afstand om haar werk als informateur goed te kunnen doen, meent Elias. “Rutte had het toen hij over de informateur sprak over Edith! Dat hoort niet”, zei hij vrijdag in radioprogramma De Nieuws BV. Ook Schippers’ voortvarendheid zou haar in de weg hebben gezeten.

‘Keizer schoof zichzelf naar voren’

Voor de keuze op Schippers viel heeft de inmiddels gevallen partijvoorzitter Henry Keizer zichzelf bij de partijtop naar voren geschoven als informateur, zegt Elias te weten. “Dat zou wel heel onhandig zijn geweest” gezien de opspraak waarin Keizer kwam door onthullingen over de aankoop van zijn crematiebedrijf.

Schippers legde haar taak maandag neer om plaats te maken voor een informateur van de oude stempel. Aan het Binnenhof is veel begrip voor dat besluit. Ze zou mogelijk later het stokje weer kunnen overnemen.