Voorbij het eigen gelijk
 
 
avatar
   
Politiek

VVD wil doorknippen enkelband strafbaarstellen

Zeven 'knippers' zijn voortvluchtig

Tags: ,

De VVD wil dat het strafbaar wordt als criminelen hun enkelband doorknippen. Kamerlid Foort van Oosten van de liberalen stelt dit voor. De Tweede Kamer spreekt donderdag over de elektronische enkelband waar verdachten en veroordeelden mee onder toezicht staan.

Het gaat de VVD’er niet om de vernieling, dat is al strafbaar, maar om het feit dat verdachten en veroordeelden zich onttrekken aan het toezicht als zij de enkelband losmaken. De afgelopen tijd zijn de enkelbanden een paar keer negatief in het nieuws geweest. Zo werd bekend dat 35 mensen zich het afgelopen jaar van hun enkelband hadden ontdaan.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) maakte deze week bekend dat er wordt gewerkt aan steviger enkelbanden. Dat moet het moeilijker maken om de band door te knippen. Uit cijfers blijkt overigens dat lang niet alle 35 ‘knippers’ uit beeld zijn verdwenen. Zeven zijn er voortvluchtig. De rest heeft zichzelf gemeld of is opgespoord.

Dijkhoff vindt de enkelband in de meeste gevallen een goed middel om toezicht te houden. Volgens hem is de band bij ’98 procent’ van de ongeveer 2700 dragers in 2016 en 2017 gewoon om de enkel gebleven.

ANP

 
 
Toon / Verberg Reacties
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.