Politiek

Formatiewatch – Gert-Jan Segers (CU): Kans klein dat we weer met D66 gaan onderhandelen

01-06-2017 12:32

Met het aanstellen van een nieuwe informateur is de kans dat de ChristenUnie gaat praten over een regering met D66 niet toegenomen. Dat zei CU-leider Gert-Jan Segers donderdag na een gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink. Deze nam deze week het stokje over van informateur Edith Schippers. Segers zei een ‘heel goed gesprek’ te hebben gehad met de informateur, maar dat het niet tot nieuwe inzichten heeft geleid.

‘Het zou een wonder zijn’

Een verkennend gesprek tussen D66 en de CU, over een mogelijke coalitie met VVD en CDA, liep vorige maand op niets uit. Segers gaf aan zich ‘niet gewenst’ te voelen door D66. De CU-voorman sluit niet categorisch uit dat hij weer aan een onderhandelingstafel terechtkomt, maar acht het niet waarschijnlijk. “Er kunnen wonderen plaatsvinden, ik geloof daarin, maar het zou wel een wonder zijn.”

Klaver en Pechtold hierna

Na Segers komen deze dag ook GroenLinks-leider Jesse Klaver en Alexander Pechtold van D66 langs. Tjeenk Willink heeft voorlopig alleen de leiders van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie uitgenodigd voor persoonlijke gesprekken. VVD-leider Mark Rutte en CDA-leider Sybrand Buma kwamen woensdag al langs.

Eerder liepen de onderhandelingen stuk tussen VVD, CDA en D66 met GroenLinks stuk. Daarna mislukte een poging om ChristenUnie aan tafel te krijgen in plaats van GroenLinks, omdat D66 dit niet ziet zitten.

ANP