Politiek

Formatiewatch – Edith Schippers gaat moedig voorwaarts

24-05-2017 15:52

Hoewel de formatie van een nieuw kabinet muurvast lijkt te zitten, gooit informateur Edith Schippers het bijltje er nog niet bij neer. In een brief aan Kamervoorzitter Khadija Arib schrijft ze woensdag dat ze nog steeds op zoek is naar opties voor een meerderheidskabinet. Mogelijk nodigt ze een of meerdere fractievoorzitters vrijdag opnieuw uit voor een gesprek. Een opvallende optie, omdat politiek Den Haag eigenlijk al op een lang weekend rekende in verband met Hemelvaart.

Update 18.27 – Partijen vrijdag weer langs bij Schippers

Alle partijleiders in Den Haag spreken vrijdag opnieuw met informateur Edith Schippers. De meeste politici gaan bij Schippers langs, met vijf van hen neemt de informateur telefonisch contact op.

Is het de schuld van Alexander Pechtold?

De grote vraag in Den Haag woensdag is hoe het verder moet nu is gebleken dat een kabinet van VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie ook niet tot de mogelijkheden behoort. Verkennende gesprekken tussen D66 en de ChristenUnie mislukten dinsdag en hoewel partijleiders Alexander Pechtold en Gert-Jan Segers zeiden samen te hebben geconcludeerd dat samenwerking er niet in zat, wordt in de wandelgangen vooral met de beschuldigende vinger naar Pechtold gewezen.

Bij de ChristenUnie waren ze duidelijk niet gelukkig met de gang van zaken in het gesprek met Pechtold. Volgens Segers ontbrak het bij D66 aan ‘politieke wil’ en vroeg Pechtold in het verkennende gesprek al om concessies.

Met Mark Rutte in de strandtent

Pechtold sprak woensdagochtend bij een strandtent in Scheveningen met VVD-leider Mark Rutte over de ontstane situatie. De twee wilden er na afloop echter weinig over kwijt. De premier wilde ook niet ingaan op de kritiek op Pechtold. Met ‘het recenseren van andere partijen’ komt een nieuw kabinet niet dichterbij, aldus Rutte. Pechtold zei zich niet te herkennen in de kritiek en benadrukte dat hij en Segers samen concludeerden geen basis voor een kabinet te hebben gevonden. Wat hem betreft ligt het initiatief bij de VVD, en blijft dat zo.

Het enige waar de partijen het over eens lijken te zijn is dat de bal weer bij Schippers ligt. De meeste partijleiders wisten woensdag ook geen concrete opties meer te noemen voor een meerderheidskabinet. De voltallige Tweede Kamer wil volgende week in debat over de formatie, mogelijk dinsdag al. Voorwaarde is wel dat er eerst een rapport van Schippers komt. De meeste partijen willen haar geen deadline opleggen.

Lees ook

Bonusquote – Segers: ‘Door werkwijze Pechtold kreeg samenwerking met ChristenUnie geen faire kans’

ANP