Politiek Buitenland

Britse premier Theresa May verhoogt dreigingsniveau naar Code Rood

23-05-2017 23:12

De Britse premier Theresa May heeft dinsdagavond het dreigingsniveau opgeschaald naar het hoogste niveau. Dat betekent dat de overheid rekening houdt met een aanslag.

Uit het overzicht van de dreigingsniveaus waarmee de  de Britse veiligheidsdienst MI5 werkt:

 

“CRITICAL means an attack is expected imminently”

 

May zei dat de strijdkrachten de beveiliging gaan opvoeren op belangrijke plaatsen. Ook worden mogelijk militairen ingezet bij openbare evenementen, zoals concerten en wedstrijden. Het is de derde keer in de Britse geschiedenis dat de terreurdreiging het hoogste niveau bereikt. May zei te handelen op advies van het Joint Terrorism Analysis Centre, dat had aanbevolen het dreigingsniveau op te schalen.

Situatie in Nederland onveranderd

Het dreigingsniveau in ons land blijft na de aanslag in Manchester onveranderd, vier op een schaal van vijf. Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof meldde dinsdag na afloop van overleg met de evenementensector wel dat alle partijen ‘extra alert’ zullen zijn.

De zelfmoordaanslag na afloop van een concert van Ariana Grande in Manchester kostte aan zeker 22 mensen het leven. Onder de slachtoffers zijn veel tieners.