Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Meerderheid PvdA achterban wel achter nieuwe regeringsdeelname

21-05-2017 09:49

Kiezers van GroenLinks en D66 zijn teleurgestelder over het stranden van de formatiepoging met GroenLinks dan de kiezers van VVD en CDA. Er is een sterk verschil van mening onder de kiezers van de partijen die hoe het nu verder moet. Zelfs onder de kiezers van één partij.

Kiezer van VVD willen in ongeveer gelijke mate een combinatie met ChristenUnie of met PvdA. Kiezers van CDA willen vooral een combinatie met ChristenUnie en kiezers van D66 vooral een combinatie met PvdA.

  • 54 procent van de D66-kiezers wil dat er wel met de ChristenUnie wordt onderhandeld.
  • 59 procent van de SP-kiezers wil dat de SP wel bereid is om met de VVD te gaan regeren.
  • 60 procent van de PvdA-kiezers wil dat de PvdA wel bereid is om met VVD, CDA en D66 te gaan regeren
  • 38 procent van de VVD-kiezers wil dat de VVD bereid is om met de PVV te regeren en 45 procent van de CDA-kiezers wil dat t.a.v. het CDA.

Minderheidsregering

Als er geen meerderheidsregering gevormd kan worden vindt 43 procent van de kiezers dat er nieuwe verkiezingen moeten worden gehouden. (pdf) Kiezers van VVD en D66 zijn dan het meest voor het vormen van een minderheidsregering, maar kiezers van CDA veel minder.

74% van de Nederlanders vindt dat de politieagenten geen hoofddoekje mogen dragen. Alleen bij GroenLinks kiezers is een meerderheid er wel voor.

21% van de Nederlanders vindt wat Teeven heeft gezegd over het verminderen van de bijdragen aan de advocaten om zo de kwaliteit van de verdediging te verlagen acceptabel. Kiezers van de PVV vinden het in meerderheid acceptabel.