Politiek

CDA wil actie kabinet na schending mensenrechten door Suriname

21-05-2017 22:34

CDA Kamerlid Martijn van Helvert wil dat minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) in internationaal verband Suriname terecht roept voor het schenden van mensenrechten. De Surinaamse Mobiele Eenheid werd eerder deze week ingezet tijdens protesten tegen de regering van president en oud-legerleider Desi Bouterse. De Surinaamse oppositie sprak zich al eerder uit tegen het hardhandig optreden waar onder meer een vakbondsleider werd vastgezet.

Ook wil Van Helvert dat de regering zich uitspreekt tegen het verbieden van een demonstratie in de Surinaamse grensplaats Nickerie.

Zaterdag demonstreerden duizenden aanhangers van de vijf oppositiepartijen tegen het bewind van Bouterse. De politieke leiders hebben Bouterse opgeroepen af te treden als hij zijn ‘wanbeleid’ niet verandert. De manifestatie vond plaats op het terrein van het partijcentrum van een van de partijen. De organisatie was gedwongen de actie daar te organiseren omdat de autoriteiten tot twee keer toe hebben geweigerd een vergunning te geven om de actie in het centrum van Paramaribo te houden.

Van Helvert vindt dat Nederland ‘vanuit de zakelijke en betrokken relatie Suriname zou moeten aanspreken op mensenrechtenschendingen’. Ook wil Van Helvert dat Koenders laat weten hoe hij oordeelt over ‘de naleving van democratische grondrechten in Suriname door de Surinaamse staat’. De CDA’er wijst Koenders op de juridische afhandeling van de Decembermoorden toen Bouterse in 1982 de macht greep.