Voorbij het eigen gelijk
 
 
avatar
   
Politiek

Minister van Veiligheid en Justitie Stef Blok (VVD): Hoofddoekje hoort niet bij politie-uniform

'Politie moet neutrale houding uitstralen'

Minister van Veiligheid en Justtie Stef Blok (VVD) is tegen hoofddoekjes bij de politie. Geloofsuitingen zijn niet te combineren met het politie-uniform. Een uniform straalt neutraliteit en uniformiteit uit, zo stelt hij.

Blok reageerde donderdag op de overweging van de Amsterdamse politieleiding om een hoofddoekje toe te staan voor islamitische agentes. De minister vindt dat de politieambtenaar in het belang van zijn gezag en zijn eigen veiligheid een neutrale houding dient uit te stralen.

Hij wijst op een gedragscode uit 2011 die ‘zichtbare uitingen’ van onder andere levensovertuiging en religie niet toestaat. Deze code is vastgesteld na adviezen van politiechefs, korpsbeheerders, korpschefs en vakbonden. “Dat is het geldende en wat mij betreft ook gewenste beleid”, aldus Blok.

Ook in de Tweede Kamer is er verzet tegen het plan. Onder meer VVD, CDA en PVV keren zich ertegen. De Tweede Kamer debatteert binnenkort over de kwestie.

Lees ook

Amsterdamse politietop wil politie islamiseren: hoofddoekje als onderdeel uniform

ANP

 
 
Toon / Verberg Reacties
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.