Reportage

Bij GroenLinks klapt de achterban zelfs voor de inspanningen van de VVD

18-05-2017 10:43

Er zijn 700 aanmeldingen binnengekomen op één dag. Dinsdag kondigde GroenLinks een ingelaste meetup aan over de formatie en een dag later staat Paard van Troje vol. Of er echt 700 mensen zijn is niet goed vast te stellen, maar het zijn er zeker honderden. Het zijn ook aanzienlijk meer bezoekers dan bij eerdere politieke bijeenkomsten in deze zaal. Voor de verkiezingen haalden zowel Sybrand Buma als Lodewijk Asscher deze aantallen bezoekers bij lange na niet.

We kennen deze traditie van meetups nog van voor de verkiezingen. Toen organiseerde GroenLinks zo’n tien keer een zaal vol mensen om in gesprek te gaan met Jesse Klaver. Net als nu kwam er toen vooral een jong, hoog opgeleid en wit gezelschap op af. Toch was er ook een probleem: het concept was wel origineel maar ook elke keer hetzelfde. Jesse vertelde over zijn idealen en toen kwamen er vragen uit het publiek waar Jesse altijd goede antwoorden op wist te geven. Elke keer droeg Jesse hetzelfde overhemd, Massih rapte over zijn partytent, de Black Eyed Peas stonden aan als Jesse opkwam en er was een livestream.

Problemen voor GroenLinks

“We gaan Nederland veranderen”, riep Jesse dan. Het probleem van deze week is daarmee tweeledig. GroenLinks staat in de formatie op een zijspoor en dus is de kans dat Nederland echt in Jesse’s richting gaat veranderen niet zo groot meer. Jesse zou dat hier uit moeten leggen. Een tweede probleem is dat het oude meetup-format niet meer voldoet omdat de verkiezingen voorbij zijn. Er is een ander programma nodig om de beweging in het land voort te kunnen zetten.

Er was woensdagmiddag in de Tweede Kamer een debat over de formatie en toen lieten de vier formerende partijen niets los over de breuk. Het was onwaarschijnlijk dat Jesse een paar uur later opeens wel heel open zou zijn. Dat is hij dus ook niet: hij legt omstandig uit dat het belangrijk is dat onderhandelingen in vertrouwelijkheid plaatsvinden want anders kunnen er geen compromissen gesloten worden. Partijen moeten vrij kunnen praten en daar moet je achteraf geen misbruik van maken, aldus Jesse. Dit lesje ethisch onderhandelingen krijgt hier groots applaus.

Vertrouwen alom

We zien hier hoe immens het vertrouwen in Jesse inmiddels is. Jesse meldt op moralistische toon dat de coalitie met VVD, CDA en D66 niet de voorkeur van GroenLinks had, maar dat het zijn plicht was om het te proberen. Alle partijen hebben geprobeerd hun politieke verschillen te overbruggen. Die waren groot en iedereen heeft zijn best gedaan. Applaus uit de zaal voor deze Jesse-observatie die op geen enkele manier te toetsen is. In feite klapt GroenLinks hier ook voor CDA en VVD met wie uiteindelijk geen compromissen te sluiten waren.

Jesse kan niet zeggen wat er al aan compromissen en voorstellen op tafel lag maar hij kan wel vertellen waar GroenLinks voor heeft gestreden. En zo zijn we weer terug bij het oude format van de meetups want Jesse kan zijn politieke idealen uit de doeken doen. GroenLinks is voor links sociaal-economisch beleid, het klimaat en vluchtelingen. Details komen er niet. Jesse prevelt verder over het doorgronden van elkaars opvattingen en achterliggende motieven. Hij was met de anderen aan het bouwen aan een gemeenschappelijke visie die er toch niet kwam.

De beweging gaat verder

Het enige wat deze avond echt nieuw is, is dat GroenLinks niet getrouwd is met de kilometerheffing, zolang er maar voldoende andere klimaatmaatregelen worden genomen. Het publiek lijkt het allemaal prima te vinden. Dat moet ook, want de beweging is nog lang niet klaar om Nederland mooier te maken, horen we. De video’s van Joey zijn al 24 miljoen keer bekeken en Jesse weet dat de beweging aan het groeien is. De gesprekken aan de deur tijdens de campagne hebben veel stemmen opgeleverd, aldus Jesse, dus daar moet GroenLinks mee doorgaan.

Zo zijn we alweer aangekomen bij de volgende verkiezingen. Eigenlijk moet GroenLinks alleen maar meer groeien om de politieke machtsbalans te veranderen, meldt Jesse. Dat is twee maanden na 15 maart wel een heel ontnuchterende boodschap maar er volgt geen gemor. Jesse wenst de partijen die verder gaan formeren alle succes en de zaal klapt daarvoor. Dan wil een man uit het publiek heel spontaan weten hoe we GroenLinks nog groter en sterker kunnen maken. Jesse meldt dat er in het najaar weer een beroep op de beweging gedaan gaat worden.

Jesse eindigt met de opmerking dat hij het vertrouwen van zijn achterban heeft gevoeld. Dat was heel bijzonder. Kathalijne Buitenweg schijnt dat ook te hebben gevoeld. Jesse: “Dat zegt iets over de beweging.”