Politiek

Formatiewatch – Mark Rutte en Sybrand Buma zien PvdA, ChristenUnie of SP als mogelijk vierde partij

17-05-2017 18:46

VVD-leider Mark Rutte wil een stabiel kabinet van vier partijen dat in Tweede en Eerste Kamer een meerderheid heeft. Volgens hem zijn er drie mogelijkheden, waarbij VVD, CDA en D66 in zee gaan met PvdA, ChristenUnie of SP.

Rutte zei dat woensdagmiddag na zijn gesprek met Edith Schippers, die als informateur verkent welke regering tot stand kan komen na het mislukken van de poging van VVD, CDA en D66 met GroenLinks.

Rutte sprak geen voorkeur uit voor een van de drie partijen. “Wij zijn weliswaar de grootste partij, maar ook weer niet zo groot. Wij worden geacht een beetje bescheiden te zijn.”

CDA-lijsttrekker Sybrand Buma ziet dezelfde opties als Rutte, en het liefst geen vijfde partij erbij. Ook zei Buma geen voorkeur te hebben.

Hij gaf wel aan dat de christendemocraten ‘eigenlijk nooit’ in de SP hebben geloofd. Maar hij hoopt dat SP-voorman Emile Roemer bereid is tot overleg, hoewel die steeds uitsluit dat hij in een regering met VVD stapt: “Het is aan Roemer als leider van de SP om een eventuele blokkade richting VVD niet leidend te laten zijn.”

Informateur Schippers verzamelt woensdag en donderdag alle wensen en opmerkingen van de fractieleiders in de Tweede Kamer, om dan haar conclusie te trekken over de volgende stap in de formatie.

Lees ook

Geert Wilders tegen Edith Schippers: 1,4 miljoen PVV kiezers kun je niet discrimineren of uitsluiten

ANP