Politiek

Frans Weisglas (VVD) pleit voor lijmpoging VVD, CDA, D66 en GroenLinks

16-05-2017 11:50

Oud-Kamervoorzitter en VVD-prominent Frans Weisglas zou graag zien dat VVD, CDA, D66 en GroenLinks weer met elkaar gaan praten. In een column op ThePostOnline pleit hij voor ‘een serieuze lijmpoging’. Ook pleit Weisglas voor een tweede informateur van GroenLinks-huize, bijvoorbeeld Paul Rosenmöller of Kees Vendrik. “We zijn weliswaar twee maanden na de verkiezingen, maar er is maar achttien dagen echt onderhandeld en eigenlijk nog minder. Voorts viel het gisteren op hoe vriendelijk Rutte, Buma, Pechtold en Klaver voor elkaar waren. Van elkaar de schuld van de mislukking geven was geen sprake.”

Een kabinet van VVD, CDA, D66 en GroenLinks zou volgens Weisglas ‘op veel onderwerpen noodzakelijke fundamentele verandering in ons land hebben kunnen brengen’. Een welkome breuk met ingesleten patronen. “Dat geldt vooral op het belangrijke terrein van klimaat en duurzaamheid, waar de ‘geitenwollen sokken’ van GroenLinks en de ‘kapitalistische ondernemers’ van de VVD het behoorlijk met elkaar eens zijn.”

Weisglas:

 

“Mijn ongevraagd advies is dan ook om een serieuze lijmpoging te doen. Onder leiding van informateur Schippers, die ondanks het nog niet behalen van resultaat goed werk verrichtte. En met naast haar een informateur van GroenLinks, bijvoorbeeld Paul Rosenmöller of Kees Vendrik.”

 

Kamervoorzitter Khadija Arib ontvangt dinsdag de fractievoorzitters van de Tweede Kamer. Ze gaan overleggen hoe het nu verder moet na de vastgelopen formatiepoging tussen VVD, D66, CDA en GroenLinks.

Lees ook

Frans Weisglas – Mijn ongevraagd advies: Doe een serieuze lijmpoging