Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Kilometerheffingen en vluchtelingen verdelen achterban formatie-partners

14-05-2017 09:44

Het Nederlandse electoraat staat, net zoals de politiek blijkbaar zelf, volledig in pauzestand. Al twee maanden zien we amper verschuivingen. Dat zal waarschijnlijk pas veranderen als er duidelijkheid komt over de kabinetsformatie.

Vooral omdat er nogal wat verschillen in opvattingen en verwachtingen zijn tussen de kiezers van VVD en CDA aan de ene kant en die van D66 en GroenLinks aan de andere kant.

56 procent van de CDA-kiezers en 52 procent van de VVD-kiezers vinden het eigenlijk ondenkbaar als er een kabinet komt waar VVD en GroenLinks samen in zitten. (pdf)

Grote verschillen

Inhoudelijk liggen de grootste verschillen tussen de twee groepen kiezers op de volgende onderwerpen:

  • Verminderen van inkomensverschillen
  • Kilometerheffing
  • Verhogen van lasten van de burgers om klimaatdoelstellingen te halen
  • Vluchtelingenvraagstuk

Kiezers van D66 staan het meest positief tegenover deze formatiepoging (78 procent), kiezers van het CDA het minst (33 procent).

Kiezers van PvdA staan over het algemeen positief t.o.v. het voorstel van Wiegel om als deze formatiepoging mislukt PvdA erbij te betrekken (65 procent geeft dat aan). Maar kiezers van het CDA zien dat veel minder zitten (32 procent) dan die van de VVD (64 procent).

Ook deze cijfers laten zien dat welk resultaat er ook uit de formatie komt er een grote kans is op het hervatten van duidelijke bewegingen binnen het electoraat.