Politiek Buitenland

Noord-Koreanen doen opnieuw raketproef

14-05-2017 09:38

Noord-Korea heeft in de nacht van zaterdag op zondag (lokale tijd) een raketproef gedaan met een middellange- of langeafstandsraket. De raket zou zijn afgevuurd vanuit de de buurt van Kusong in de provincie Pyongan vlak voor zonsopgang, meldt het Amerikaanse leger.

De raket legde een afstand van zevenhonderd kilometer af en kwam een half uur na lancering terecht in de Japanse Zee. Volgens Japanse inlichtingen bereikte het projectiel een hoogte van meer dan tweeduizend kilometer en gaat het mogelijk om een nieuw soort raket. De Verenigde Staten zoeken uit wat voor type er precies de lucht in is geschoten.

Tiende lancering

Het is al zeker de tiende raketlancering van Noord-Korea sinds het aantreden van de Amerikaanse president Trump. Vrijwel alle raketproeven mislukten tot nu toe. De lancering was voor de pas aangetreden president van Zuid-Korea, Moon Jae-in, reden om voor het eerst onder zijn hoede de Nationale Veiligheidsraad bijeen te roepen.

De liberaal Moon werd 10 mei president en heeft de lancering sterk veroordeeld. Hij lijkt meer geneigd tot een dialoog met het regime in Noord-Korea dan zijn conservatieve voorgangers. Maar “dat is alleen mogelijk als Noord-Korea een andere houding toont”, laat zijn woordvoerder weten.

(ANP)