Politiek Buitenland

Martin Schulz (SPD)-effect blijft uit: CDU wint in Noord-Rijnland-Westfalen

14-05-2017 18:56

De christendemocratische partij van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de CDU, heeft zondag in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen (NRW) volgens exitpolls de verkiezingen gewonnen. De regerende coalitie van de sociaaldemocratische SPD en de Groenen zou volgens de opiniepeilers grote verliezen hebben geleden. De sociaaldemocratische premier van de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen (NRW), Hannelore Kraft, heeft zondag haar vertrek aangekondigd als vicevoorzitter van de SPD en als partijleider in haar deelstaat. Ze neemt daarmee naar eigen zeggen de verantwoordelijkheid op zich voor de zware nederlaag

Forse klap voor SPD-leider Martin Schulz

Voor de uit Hehlrath (NRW) afkomstige SPD-leider Martin Schulz was de verkiezing een thuiswedstrijd met hoge inzet. De oud-voorzitter van het Europees parlement ambieert het kanselierschap, maar de eerdere nederlagen bij deelstaatverkiezingen roepen de vraag op of hij in staat is Merkel te verslaan. Nu de sociaaldemocraten verliezen in een staat waar momenteel een SPD-premier aan het roer staat, is dat een forse klap voor de ambitieuze partijleider.

De liberale FDP haalde volgens de peilingen in NRW ruim 12 procent van de stemmen. De rechts-radicale Alternative für Deutschland heeft naar het zich laat aanzien met 7,7 procent van de stemmen voldoende aanhang om in het parlement in Düsseldorf te komen. De Groenen hebben volgens de peiling 6 procent van de stemmen behaald tegen 11 procent in 2012.

Deelstaatsverkiezing belangrijke graadmeter voor landelijke verkiezingen

De stembusgang in de aan Nederland grenzende staat is een belangrijke graadmeter voor de landelijke verkiezingen in september. De CDU van bondskanselier Angela Merkel won onlangs verkiezingen in Sleeswijk-Holstein en Saarland. NRW is strategisch belangrijk, omdat het de deelstaat is met de meeste kiezers. Er wonen ruim 13 miljoen stemgerechtigden.

TPO/ANP