Politiek

Formatiewatch – Telegraaf: VVD kiest voor GroenLinks

12-05-2017 12:35

De kans op een coalitie met VVD en GroenLinks wordt na een kleine twee maanden onderhandelen steeds groter. In de VVD-top is men er nu van overtuigd dat alternatieven slechter uitpakken voor de partij, schrijft De Telegraaf vrijdag. Overwegingen zijn dat een alternatief met de ChristenUnie zorgt voor een te krappe meerderheid, onderhandelen met de PvdA zou leiden tot een enorme wensenlijst van de sociaal-democraten.

Sybrand Buma hoeder van de rechtse agenda

Ondertussen is CDA-leider Sybrand Buma spekkoper. De christen-democraat is geen fan van GroenLinks en noemde tijdens de campagne het verkiezingsprogramma van de partij ‘totaal belachelijk’. De aanval van CDA-prominent Herman Wijffels donderdag versterkt juist het beeld van Buma als – zo schrijft de Telegraaf – ‘de consequente hoeder van de rechtse politieke agenda. Of het nou beeld is of realiteit’.

‘In de linnen tas een keur aan plannetjes die de VVD-kiezer het leven zuur zullen maken’

Ondertussen moet Mark Rutte tegen de beeldvorming vechten dat hij tijdens formatieperiodes zijn principes verloochent om maar tot een akkoord te komen. Hij werkte eerder samen met de PVV, met het CDA, met de PvdA, met de gedogers D66, CU en SGP. Of zoals de Telegraaf schrijft: “En nu staat GroenLinks voor de deur, met in de linnen tas een keur aan plannetjes die de VVD-kiezer het leven zuur zullen maken.”

Wordt vervolgd.

Lees ook

Telegraaf – Rutte op rechts ingehaald door Buma (Blendlelink)