Waarom Turken zich aangetrokken voelen tot hun leider en hun religie

08-05-2017 14:43

Schrijver Celal Altuntas praat met oud NRC-journalist Hans Moll over het onbegrip tussen de blanke Nederlanders en 4 generaties Turken.

Waarom hebben Nederturken zo massaal op Erdogan gestemd, terwijl er inmiddels al vier generaties Turken in Nederland wonen? Volgens Altuntas begrijpen blanken Nederlanders na 50 jaar nog steeds niet hoe de cultuur van migranten in elkaar zit. Dat de Nederlanders nog steeds niet begrijpen dat mensen gevormd worden in een “wij” cultuur, terwijl de Nederlandse cultuur een “ik” cultuur is die centraal staat. Als kind wordt je in Nederland meegegeven dat je voor jezelf moet zorgen, dat je moet studeren, een carrière moet hebben en gebruik maakt van je vrijheid van meningsuiting. Je bent verantwoordelijk voor je eigen daden en niet voor de regels van een religie.

De andere kant is de collectieve cultuur, waar je als kind al wordt gevormd met de codes van je traditie en religie. Je bent niet alleen van jezelf maar ook van je omgeving. De hechting met de familie is veel groter en bepalender dan die in de westerse cultuur waar men veel makkelijker afstand neemt. Nederlanders begrijpen nog steeds die verschillen niet en hoe die cultuur in elkaar zit; waarom Turken zich zo aangetrokken voelen tot hun leider en hun religie.