Politiek

Video – Spoedcollege ‘Cultureel Marxisme’, omdat het moet

08-05-2017 14:29

Spoedcollege ‘Cultureel Marxisme’, omdat het moet. Want voor wie nog niet zover is, ‘sorry’ zeggen tegen doven en slechthorenden omdat je ‘listen up‘ zei in een YouTube filmpje, is geen losgeslagen empathie, een behoefte aan een betere wereld, of zomaar een roep op aandacht. Dit gedrag is het directe resultaat van maatschappelijk geïncorporeerd cultureel marxisme. Het is via universiteiten (genderstudies, vrouwenstudies, postkoloniale studies en de sociale wetenschappen in het algemeen) de hersenen van jonge mensen binnengedrongen en wint als ideologie terrein.

Vooral jonge mensen pikken de cult-achtige terminologie (te herkennen aan dat het er ineens is) vliegensvlug op en volgen blindelings de ideeën van dwaallichten als Herbert Marcuse die in 1965 mede de basis legde voor een ‘wetenschappelijke’ definitie van critical theory, oftewel cultureel marxistische psychobabbel. 

De rancuneuze kern: alles wat een minderheid is wordt per definitie onderdrukt door de meerderheid die een vals bewustzijn van ‘hun gelijk’ koestert. Die veronderstelling is in de praktijk al binnen vijf minuten onhoudbaar (gebleken), want binnen minderheden bestaan natuurlijk ook weer onderdrukkers en verdrukten en je hebt uiteindelijk de staat nodig om iedereen te kunnen marginaliseren. Net zo lang tot er niemand meer ‘sorry’ kan zeggen.

Een mensonterende bezigheid, die mensen reduceert tot groepen

Ter inleiding van het filmpje is het genoeg om te onthouden dat witte mensen, christenen en vooral witte, christelijke mannen per definitie onderdrukkers zijn. Het is even ingewikkeld als simpel. Ingewikkeld omdat het een oefening in een soort vloeibare terminologie is – om de slachtoffers van de boemannen te onderscheiden. Nu al houden hele universiteitsdepartementen zich bezig met de vraag of een zwarte, dove, transgender Christelijke man nou wel of niet een moslima kan onderdrukken, wier laatste per definitie in de categorie ‘onderdrukt’ zit, maar slechts omdat ze islamitisch is en niet zozeer vrouw, want vrouw zijn heeft in relatie tot moslim zijn dan weer geen voorrang. Snapt u? (De bescherming van de door moslimmannen onderdrukte moslimvrouwen zijn daarom ook geen interessante strijd voor cultureel marxisten, want dat zou moslim mannen onderdrukken.) En het is simpel omdat je de intellectuele beginselen in een paar minuten kunt leren – en toepassen.

De wedstrijd om de meest gemarginaliseerde identiteit wordt voorlopig nog niet afgefloten, lijkt het. Al was het maar omdat de sociale beloning voor een inschikkelijke, schuldbewuste houding inmiddels ook enorm is. Het is al met al een mensonterende bezigheid, die mensen reduceert tot groepen. Hartverscheurende leegte van ieders bestaan is het gevolg.

Enfin, kijk zelf maar even dit filmpje (7.36 min) en daarna die van de jongeman. Hij trekt hetzelfde gezicht als mijn driejarige die net een boekje heeft verscheurd.