Politiek

‘Emmanuel Macron president van Frankrijk’, meer dan 65 procent van de stemmen

07-05-2017 20:02

Volgens een eerste, betrouwbare, prognose is Emmanuel Macron overtuigend de winnaar van de Franse presidentsverkiezingen.

Volgens de Franse NPO France 2 heeft Macron 65,1 procent van de stemmen en Marine Le Pen 34,9 procent van de stemmen.

Het opkomstpercentage lag met 74 procent beduidend lager dan bij de eerste ronde twee weken geleden en ook flink lager dan de vorige presidentsverkiezingen vijf jaar geleden.

Marine Le Pen, de leider van het Front National (FN), heeft haar tegenstrever Emmanuel Macron zondagavond telefonisch gefeliciteerd met de overwinning.

Ze zei dat in een toespraak tot haar aanhangers, kort na het bekend worden van de eerste prognose, waaruit bleek dat Macron met ruime meerderheid verkozen is tot de nieuwe president van Frankrijk.

Reacties Nederland

Nederlandse Politieke partijen hebben zondag verheugd gereageerd op de overwinning van Emmanuel Macron op Marine Le Pen in de Franse presidentsverkiezingen.

GroenLinks spreekt van een “overwinning van de redelijkheid”. “Net als in Nederland hebben de Franse kiezers in meerderheid gekozen tegen verdere polarisatie. Met Macron kiest Frankrijk voor een progressieve politiek en een sterk Europa”, aldus GroenLinks-Tweede Kamerlid Bram van Ojik.

D66-leider Alexander Pechtold en D66-Europarlementariër Sophie In ’t Veld vinden de verkiezing van Macron tot president “goed nieuws voor Frankrijk én Europa”. “Geweldig dat na Nederland ook in Frankrijk de boodschap van het optimisme wint. Er tekent zich een nieuwe beweging af. Een progressieve, pro-Europese lente”, aldus de D66’ers.

Felicitaties Rutte

Premier Mark Rutte heeft zondag Emmanuel Macron gefeliciteerd met zijn overwinning in de Franse presidentsverkiezingen. Volgens Rutte ,,heeft het Franse volk een duidelijke progressieve en pro-Europese keuze gemaakt”.

Rutte zegt verder uit te kijken naar de eerste ontmoeting met Macron en naar de toekomstige samenwerking.

 

Anp/TPO