Politiek

Omstreden VVD-voorzitter Henry Keizer legt functie tijdelijk neer

02-05-2017 21:34

VVD voorzitter Henry Keizer legt zijn functie tijdelijk neer. Dat meldt de VVD dinsdagavond.

 

“Ik heb afgelopen vrijdag de Commissie Integriteit gevraagd onderzoek te doen. De commissie heeft vandaag aan mij laten weten de opdracht te zullen aanvaarden. Daarnaast zie ik ook dat de onrust in de media niet is afgenomen. Dat is schadelijk voor de VVD en belemmert mij in mijn functioneren. Daarom heb ik besloten om mijn taken als voorzitter hangende het onderzoek tijdelijk neer te leggen.”

 

De integriteitscommissie van de VVD doet onderzoek naar een zakendeal van Keizer uit 2012. Hij heeft destijds met zakenpartners voor een schijntje uitvaartbedrijf de Facultatieve gekocht, meldde nieuwswebsite Follow The Money vorige week.

Het partijbestuur van de VVD liet eerder dinsdag aan ThePostOnline weten dat dat er ‘absoluut nog geen sprake is’ van uitstel van de herbenoeming van Keizer later deze maand.

Het hoofdbestuur, de regiovoorzitters en de adviseurs van het hoofdbestuur onder wie fractievoorzitter Halbe Zijlstra – in totaal achttien man – kwamen dinsdagavond bijeen op het partijbureau in Den Haag om over de kwestie te praten. Binnen de partij is onrust over de zaak. “Er is nogal wat aan de hand”, zei regiovoorzitter Wouter Kolff uit Utrecht voor het begin van de vergadering tegen het ANP.

Lees ook

Bonuspodcast: interview met Max van Weezel over VVD-voorzitter Henry Keizer

Dossier Henry Keizer