Achtergrond

In Duitsland steeg aantal van criminaliteit verdachte asielzoekers in jaar tijd met 52,7 procent

28-04-2017 09:41

De Nederlandse politie stopt cijfers over het aantal van criminaliteit verdachte asielzoekers in de doofpot, zo blijkt vrijdag uit een scoop van De Telegraaf. Eerder liet de politie nog aan De Telegraaf weten geen cijfers over verdachte asielzoekers te verzamelen, maar dat blijkt keihard te zijn gelogen. De politie heeft nu toegegeven wel degelijk cijfers over van criminaliteit verdachte asielzoekers te hebben, maar weigert deze nu vrij te geven. De cijfers worden geheimgehouden omdat het ‘de nationale veiligheid’ zou kunnen schaden.

Duitsland

Kijken we naar onze oosterburen dan wordt snel duidelijk waarom die criminaliteitscijfers zo’n probleem zijn: in een jaar tijd is het aantal van misdrijven verdachte asielzoekers met maarliefst 50 procent gestegen in Duitsland. In totaal werden in heel 2016 in Duitsland 174.438 asielzoekers geregistreerd als verdachten. Dat is maarliefst 52,7 procent meer dan in 2015.

Dit betekent dat in 2016 8,6 procent van alle verdachten op conto komt van asielzoekers of migranten zonder Duits paspoort, terwijl dit in 2015 nog slechts 5,7 procent was. Het totale aantal autochtone verdachten in Duitsland daalde met 3,4 procent naar 1,407,062. Reuters baseert zich overigens op officiƫle cijfers van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken.

(Pikant detail: er werden in Duitsland in 2016 ook 13,7 procent meer door ‘islamisme gemotiveerde misdaden’ gepleegd.)

Nederland

Aangezien Nederland niet zoveel vluchtelingen heeft opgenomen als Duitsland zal ook het aantal van misdrijven verdachte asielzoekers hier niet zo hoog zijn als in Duitsland. Maar het kan goed zijn dat ook in Nederland het aandeel verdachte asielzoekers in een jaar tijd is gestegen. En zoals in Duitsland de angst bestaat de AfD met zulke cijfers ‘in de kaart te spelen’ zal die angst er in Nederland ook zijn, maar dan om Geert Wilders en de PVV ‘in de kaart te spelen’.

Het is hoe dan ook zeker dat in sommige plaatsen in Nederland de criminaliteit die wordt gepleegd door asielzoekers een probleem is geworden. In Ter Apel en omgeving zorgen asielzoekers, vaak afkomstige uit de ‘veilige’ Noord-Afrikaanse landen, al tijden voor een tsunami aan criminaliteit en overlast. Maar ook in andere steden en dorpen van vooral Noord-Nederland en in het Limburgse Weert en Venray zorgen met name Marokkaanse en Algerijnse asielzoekers voor een piek in de criminaliteitsstatistieken.

Registratie criminaliteit asielzoekers

Ook is zeker dat de politie in sommige steden de gegevens over criminaliteit die wordt veroorzaakt door asielzoekers apart en extra registreert. In Amsterdam gebeurt dit zelfs in samenspraak met en op voorspraak van de burgemeester.