Politiek Buitenland

Donald Trump vindt Saudi-Arabië stom

28-04-2017 13:06

De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag uitgehaald naar Saudi-Arabië. ,”Ze hebben ons niet eerlijk behandeld, want het verdedigen van Saudi-Arabië kost ons enorme bedragen”, stelde de president in een interview met Reuters.

Saudi-Arabië geldt als een belangrijke bondgenoot van de Verenigde Staten en een vaste klant van de Amerikaanse defensie-industrie. Riyad spendeerde de afgelopen jaren tientallen miljarden dollars aan Amerikaans wapentuig en ander militair materieel.

Toch klaagde Trump al tijdens zijn campagne voor het presidentschap over de opstelling van Riyad, dat in zijn ogen goedkoop profiteert van de Amerikaanse bescherming. “Niemand gaat ruzie zoeken met Saudi-Arabië, omdat wij een oogje in het zeil houden”’, stelde hij vorig jaar tijdens een toespraak. “Ze betalen ons geen eerlijke prijs.”

Trump richt zijn pijlen overigens niet alleen op Saudi-Arabië. Hij zei ook tegen Reuters dat Zuid-Korea mee moet gaan betalen aan het antiraketsysteem THAAD dat op dit moment in dat land wordt gebouwd als verdediging tegen mogelijke aanvallen vanuit Noord-Korea.

Anp