Politiek Buitenland

President Oostenrijk: ‘Op een dag dragen alle vrouwen hoofddoek uit solidariteit, tegen islamofobie’

26-04-2017 14:14

De eerste 100 dagen van de nieuwe president van Oostenrijk Alexander van der Bellen (De Groenen) zijn dinsdagavond door de Oostenrijkse NPO ORF gevierd met een uitgebreide televisiereportage over de president. In de reportage was een enkele weken oud fragment te zien waarin de president het opneemt voor moslima’s en individuele vrijheid en tekeer gaat tegen wat hij noemt ‘islamofobie’. Aan een groep studenten vertelde de president onder andere dat “elke vrouw het recht heeft zich te kleden en te dragen wat zij wil en als de islamofobie zo doorgaat dan komt de dag dat we aan alle vrouwen moeten vragen om uit solidariteit met moslima’s een hoofddoek te dragen”. Dit meldt het Oostenrijkse Krone.

Dat viel uiteraard niet bij iedereen in goede aarde en het televisiefragment ging dan ook al snel viraal op social media.

Ook liet Van der Bellen in een interview weten geen enkel probleem te zien in Oostenrijkers met een dubbel paspoort. Van der Bellen zei “niet te kunnen inzien welke schade een dubbel staatsburgerschap kan aanrichten aan de staat Oostenrijk”.