Politiek Buitenland

Marine Le Pen stopt als leider Front National, wil onafhankelijk van partij president worden

24-04-2017 21:58

Marine Le Pen heeft maandag aangekondigd af te treden als leider van het Front National. Als reden hiervoor zegt Le Pen ‘boven partijbelangen’ te willen staan. Dit meldt onder andere de BBC.

Volgens insiders kan Marine Le Pen zich op deze manier losmaken van problemen, en de smet, die het Front National aankleven en zich volledig op haar rol als presidentskandidaat focussen. Hierdoor kan ze onder andere een grotere doelgroep aanspreken en is ze eventueel in staat een wat gematigder rechtse koers te varen. Om president te kunnen worden heeft ze de stemmen nodig van Fillon’s (20%) en Melenchon’s (19,6%) electoraat, de nummers 3 en 4 van de eerste ronde verkiezingen. De rest van de kandidaten bleef daar ver achter.

Het electoraat van Fillon is centrum-rechts maar het electoraat van Melenchon neigt naar uiterst links. Het electoraat van Melenchon zal zich echter kunnen vinden in het euroscepticisme van Le Pen.

Onduidelijk is of Le PenĀ als onafhankelijke presidentskandidaat de verkiezingen in gaat of dat ze in een latere fase weer aansluiting zal zoeken bij het Front National.

Le Pen eindigde zondag als tweede in de eerste rond van de presidentsverkiezingen, met 21,3% van de stemmen. Emmanuel Macron eindigde als eerste met 24% van de stemmen. De Franse presidentsverkiezingen zullen nu tussen Macron en Le Pen gaan.