Politiek

‘Bezet’ zeggen of schrijven, mag ook al niet meer

24-04-2017 17:46

PERSBERICHT

Oproep aan Nederland: Hou de straat ‘vrij van bezet’.

Amsterdam 21 april 2017 – Vrij. Dat zijn we in Nederland. Zo hebben we de vrijheid om elk jaar tijdens Koningsdag een stuk grond te bezetten, dat niet van ons is. Op die tijdelijk bezette stukken grond vieren we feest. Een prachtige traditie. Maar om die stukken te claimen, tapen we het woord ‘bezet’ op straten die ooit echt bezet waren.

Het woord ‘bezet’ opent met name voor ouderen, vlak voor Nationale Dodenherdenking, een blik met herinneringen uit een afschuwelijke tijd. ‘Bezet’ is op dat moment voor hen een woord met alleen maar negatieve associaties. Als dat zo is, waarom houden we onze straten dan niet vrij van bezet?

Het initiatief Vrij van bezet roept daarom Nederland op hun plek niet meer te reserveren met ‘bezet’, maar met ‘vrij voor’. Voor Laura, vrij voor Dunya, vrij voor Henk en voor Fernando. Of gewoon, vrij voor mij. Dus geen ‘bezet’ meer op de straten, maar wel de prachtige Koningsdag traditie.

Het initiatief is gestart na een oproep van De Gemeente Amsterdam aan Amsterdammers en is opgepakt door het Amsterdamse Creative storytelling agency Lemon Scented Tea. Het wordt gesteund door het Amsterdams 4 en 5 mei comité.

Vrij van bezet haakt in op het bekende ‘bezet’ fenomeen van Koningsdag, om bewustwording te creëren voor Nationale Dodenherdenking.

De basis van de campagne is de website: www.vrijvanbezet.nl.

/PERSBERICHT

 

 

Het manifest ‘Vrij van bezet’

Vrij van bezet

Vrij. Dat zijn we in Nederland.

Zo hebben we de vrijheid om elk jaar tijdens Koningsdag een stuk grond te bezetten, dat niet van ons is. Op die tijdelijk bezette stukken grond vieren we feest. We verkopen spullen. We dansen, drinken en eten. Dat is onze traditie. Een prachtige traditie.

Om die stukken grond te claimen tapen we het woord ‘bezet’ op straten, die ooit echt bezet waren. En vergeten dat soms te verwijderen.

‘Bezet’ herinnert vlak voor Nationale Dodenherdenking aan een afschuwelijke tijd. Het is op dat moment voor veel Nederlanders een woord met alleen maar negatieve associaties. Als dat zo is, waarom houden we de straten dan niet vrij van ‘bezet’?

Laten we feestvieren zonder onbedoeld te kwetsen. Door het woord ‘bezet’ niet meer te gebruiken, maar wel onze prachtige traditie te behouden. Plak voor Koningsdag geen ‘bezet’ meer op de straten, maar ‘vrij voor’. Vrij voor Laura. Vrij voor Dunya. Vrij voor Fernando. Vrij voor Henk.

Of gewoon vrij voor mij. Dit jaar. En alle komende jaren.