Politiek

Baantjesmachine – Peter Rehwinkel (PvdA) die uit de politiek wilde toch weer burgemeester

24-04-2017 21:33

Peter Rehwinkel (52, PvdA) is benoemd tot waarnemend burgemeester van Zaltbommel. Dat heeft de gemeente maandagavond bekendgemaakt. Hij begint dinsdag en blijft in ieder geval aan tot de gemeenteraadsverkiezingen in het voorjaar van 2018.

Zaltbommel zat zonder burgemeester omdat de vorige, Albert van den Bosch (VVD), gekozen is in de Tweede Kamer. De commissaris van de Koning in Gelderland, Clemens Cornielje (VVD), heeft in overleg met de fractievoorzitters van de gemeenteraad Zaltbommel Rehwinkel gekozen.

Rehwinkel kwam in opspraak nadat hij een tweede termijn als burgemeester van Groningen niet zag zitten. Bij zijn vertrek ontstond ophef over zijn wachtgeldregeling, die bedoeld is als overbrugging tot een andere betaalde baan. Hij zei aanvankelijk in Barcelona aan de slag te gaan, maar dat leek geen betaalde baan te zijn. Nog later bleek hij helemaal niet naar Barcelona te gaan. Ook werd hem tijdens de Facebookrellen in Haren verweten weinig behulpzaam te zijn geweest. Met de politiek was hij naar eigen zeggen klaar: “Ik ben op een leeftijd dat ik mijn leven graag een andere wending wil geven” meldde hij vier jaar geleden in het Dagblad voor het Noorden. Een functie in het openbaar bestuur of de politiek zag hij niet meer zitten.

Waarvan akte.

Lees ook

Gedoe – Dossier Peter Rehwinkel