Politiek

VVD-stemmers vinden VVD-prominenten die in media dingen over formatie zeggen stom

20-04-2017 17:12

Een meerderheid (59%) van de VVD-stemmers vindt dat partijprominenten die niet betrokken zijn bij de formatieonderhandelingen, zich daar niet in de media over moeten uitspreken. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 1924 mensen die bij de Tweede Kamerverkiezingen VVD hebben gestemd. Verschillende VVD-prominenten lieten zich negatief uit over de mogelijke samenwerking met GroenLinks.

Veel VVD-stemmers zeggen dat men eerst eens moet afwachten wat er uit de formatieonderhandelingen komt. Sommigen zeggen ook dat leden best hun mening mogen geven over de onderhandelingen, maar niet via de media.

Over de vraag of Rutte waarde moet hechten aan de uitspraken van de VVD-prominenten zijn de ondervraagden verdeeld: 45 procent vindt van wel, 45 procent vindt van niet. Een beetje druk op de ketel om te zorgen dat de VVD-waarden niet verkwanseld worden vinden veel kiezers niet verkeerd, maar niet via de media.

De ondervraagde VVD-stemmers zijn zelf zeer verdeeld over de onderhandelingen met GroenLinks; de helft (49%) vindt het een goede zaak dat de VVD nu met GroenLinks onderhandelt, een bijna even grote groep (45%) vindt het juist een slechte zaak. Liever dan een coalitie met GroenLinks zien de VVD-stemmers een samenwerking met de ChristenUnie of de PvdA.

Driekwart van de VVD-achterban (77%) vindt het wel belangrijk dat er in het nieuwe regeerakkoord veel aandacht is voor het milieu, maar tweederde (65%) van hen denkt dat de VVD en GroenLinks te ver van elkaar af staan, om er uiteindelijk uit te komen: “Belastingen, vluchtelingenbeleid, verkeer… Er moet op zoveel thema’s worden toegegeven door minimaal één van de partijen dat het nooit geloofwaardig kan zijn”, zo schrijft een panellid.