TPOok!

 
Buitenlandpolitiek

Duitslands standbeeld-intellectuelen geven hun mening over verkiezingen Frankrijk

'Marine Le Pen wordt het einde van Frankrijk zoals we dat kennen'

Deze week mochten Duitslands bekendste intellectuelen, waaronder de ‘standbeeld denkers’ Jürgen Habermas en Peter Sloterdijk in weekblad DIE ZEIT hun visie geven op de verkiezingen in Frankrijk. Voor Sloterdijk zou Marine Le Pens overwinning “das Ende Frankreichs, wie wir es gekannt haben” betekenen. Frankrijk zal jarenlang onregeerbaar worden, zegt hij.

De filosoof Jürgen Habermas ziet bij de Duitse federale regering een verantwoordelijke, schuldige rol voor de verschuiving naar rechts in buurland Frankrijk. Duitsland heeft een crisisbeleid gevoerd dat de voortdurende financiële crisis nog steeds niet heeft opgelost, aldus Habermas. Daardoor is het uit elkaar drijven van Noord-Europese en Zuid-Europese landen verder versneld en is “Europa diep verdeeld” geraakt.

Een ‘kop op-houding’ verkopen aan ontmoedigde mensen die opgeroepen worden om hun economie op orde te krijgen bezegelt het verdere verval, aldus Habermas. Met een rechtse vrouwelijke president zal “de typisch Franse revolutionaire geest die de afgelopen jaren onder Hollande in hulpeloosheid verzonken was, nieuw leven worden ingeblazen”. Daarna valt er te lezen dat ‘ook Sloterdijk vreest dat een nationalistisch Frankrijk Europe verder in gevaar zal brengen’.

De Franse presidentsverkiezingen zullen plaatsvinden op 23 april (eerste stemronde) en 7 mei (tweede stemronde). Tijdens deze verkiezingen wordt de president van Frankrijk gekozen voor een periode van vijf jaar.

   

Steun direct Sietske Bergsma

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.