TPOok!

 
avatar
   
Politiek

Geert Wilders: ‘Zolang je Turk bent moet je geen Nederlander kunnen worden’

PVV werkt aan voorstel om dubbele nationaliteit onmogelijk te maken

De PVV werkt aan een voorstel om het hebben van een dubbele nationaliteit onmogelijk te maken. Fractieleider Geert Wilders heeft dat dinsdag aangekondigd. Volgens hem moet het worden verboden dat iemand twee paspoorten heeft. “Zolang je Turk bent moet je geen Nederlander kunnen worden.” Wilders gaf toe dat het ‘ingewikkeld’ is dat wettelijk te regelen. “We zijn het nu aan het uitzoeken.” Met de Turkse wet, die het opgeven van de Turkse nationaliteit belemmert, heeft hij ‘niets te maken’.

De aankondiging van Wilders komt enkele dagen na een referendum in Turkije, waarbij een nipte meerderheid instemde met een grondwetswijziging die de Turkse president aanzienlijk meer macht geeft. Een meerderheid van de Turken in Nederland die stemrecht hebben en daarvan gebruikmaakten, stemde voor de grondwetswijziging.

De PVV verzet zich al jaren tegen het hebben van een dubbele nationaliteit. Ze maakte hiervan in 2007 een punt bij de benoeming van staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie en later bij de verkiezing van Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib, die respectievelijk de Turkse en de Marokkaanse nationaliteit hebben. Ook koningin Máxima heeft een dubbel paspoort: naast een Nederlands een Argentijns. Volgens Wilders moet de wet waaraan zijn fractie werkt gelden ‘voor iedereen, maar de Turken voorop’.

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.