Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Kiezer positief over eventuele kiesdrempel

16-04-2017 09:45

Nog steeds zien we weinig verschuivingen in politieke voorkeur. De grootste verschuiving in de maand sinds de verkiezingen is de stijging van Forum voor Democratie. Met name door winst op de PVV scoort deze partij nu 4 zetels. Voor de rest zien we maximaal verschuivingen van 1 zetel. (VVD, CDA, PVV en SP -1, D66 en 50PLUS +1).

Kiesdrempel krijg meer dan 50 procent steun

Er zijn 7 bestuurlijke vernieuwingen voorgelegd. (pdf) Dan blijkt dat slechts 1 vernieuwing een (kleine) meerderheid krijgt, namelijk een kiesdrempel van 5 procent (51 procent).
Een correctief bindend referendum wordt door 46 procent van de kiezers gesteund (32 procent van de kiezers van D66 willen dat). Het direct kiezen van de Minister President scoort 32 procent. Kiezers van PVV en Forum voor Democratie scoren op de meeste voorstellen het hoogst (behalve bij het invoeren van een kiesdrempel).

39 procent wil dat de informateur iedere week meldt wat er besproken is en wat er inmiddels besloten is. 35 procent wil alleen horen wat er besproken is. Ongeveer een kwart van de kiezers van de vier partijen die nu de formatieonderhandelingen voeren willen door de informateur volledig op de hoogte gesteld worden. 30 procent van deze groep kiezers hoeven niet te weten wat er besproken is.