Politiek Buitenland

‘Er is geen realistische diplomatieke oplossing die Noord-Korea verlost van kernwapens’

14-04-2017 14:06

De spanningen rond Noord-Korea zijn de afgelopen weken flink opgelopen. Escalatie dreigt nu het land mogelijk een nieuwe kernproef wil uitvoeren en de Verenigde Staten dreigen met een tegenactie. Zeven vragen aan hoogleraar Korea-studies aan de Universiteit Leiden Remco Breuker:

1) De spanningen rond Noord-Korea zijn de laatste tijd flink opgelopen. De Amerikanen hebben onlangs oorlogsschepen naar de regio gestuurd. Wat is het gevaar momenteel?

Breuker: Het grote gevaar is dat een ondoordachte actie van Noord-Korea tot een reactie van Verenigde Staten en of China leidt, wat dan weer verder escaleert.

2) Hoe groot is de kans dat Noord-Korea de komende dagen een nucleaire test uitvoert?

Breuker: Behoorlijk, als we de analyses van de satellietfoto’s van de nucleaire sites mogen geloven. In het verleden zijn die analyses zeer betrouwbaar geweest.

3) Is de kans reëel dat de VS dan een preventieve aanval uitvoeren op Noord-Korea?

Breuker: Ja, die acht ik reëel. Al vraag ik mij daar wel bij af of de VS wel weten wat ze moeten aanvallen. Of wie. Ik ben niet gerust over het niveau van courante kennis over Noord-Korea bij de huidige VS-regering. Een preventieve aanval zal ook voornamelijk symbolisch zijn. Alle belangrijke installaties bevinden zich diep onder de grond.

4) Hoe groot is het gevaar nu eigenlijk van een gewapend (nucleair) conflict? En wie lopen dan het meeste risico?

Breuker: Die kans is nog steeds erg klein (op een nucleair conflict althans), maar niet afwezig. Een beperkt gewapend conflict is helaas wel een reële mogelijkheid. Zuid-Korea en Japan lopen dan het meeste risico.

5) Kunnen raketten met kernkoppen van Noord-Korea op afzienbare termijn een bedreiging vormen voor de VS en Europa?

Breuker: Daar lijkt het wel op.

6) China, Rusland, Japan en Zuid-Korea zien het liefst een diplomatieke oplossing. Is daar nog kans op?

Breuker: Ik hoop het, maar ik zie geen realistische diplomatieke oplossing die Noord-Korea verlost van zijn kernwapens. Ik denk dat we creatievere oplossingen zullen moeten zoeken dan de diplomatie (die al zeventig jaar faalt ten opzichte van Noord-Korea).

7) Hoe liggen de machtsverhoudingen in de regio momenteel?

Breuker: Dat is een vraag die een enorm lang, gedetailleerd en genuanceerd antwoord vraagt.

Anp