Politiek

Sharon Dijksma (PvdA): ‘Roger van Boxtel (NS/D66) liegt’

13-04-2017 11:56

Het is ‘niet waar’ dat de NS werd verrast door de boete vanwege de ondermaatse prestaties vorig jaar van de Hogesnelheidslijn (HSL). Dat heeft staatssecretaris van Infrastructuur Sharon Dijksma (PvdA) donderdag gezegd. Ze legde het bedrijf een boete op van 1,25 miljoen euro.

NS-topman Roger van Boxtel stelt dat hij onaangenaam werd verrast door de beslissing van Dijksma. “Ik heb de brief nog niet eens gezien en moet dit horen via de radio. We hebben vorig jaar zelf gezegd dat het beter moet en zijn met ProRail en het ministerie een verbetertraject gestart en nu krijgen we een jaar later nog een boete. Ik ben tamelijk verbaasd. Dit is symboolpolitiek.”

Maar volgens Dijksma is er wel degelijk contact geweest. “Wij weten altijd van elkaar wat we doen”. Ze zegt ‘heel goed’ te begrijpen dat de topman van de NS boos is, maar stelt tegelijkertijd dat een en ander volgens de afspraken is. Boetes moeten rechtvaardig en proportioneel zijn, aldus de bewindsvrouw. “Deze is gepast.”

De staatssecretaris zegt dat de NS de mogelijkheid heeft de beslissing aan te vechten. Ze wacht dit naar eigen zeggen met vertrouwen af.

De NS kan maximaal een boete krijgen van 6,5 miljoen euro als het bedrijf de afgesproken doelen niet haalt. Het boetegeld gaat naar het reizigersfonds. Dijksma gaat met consumentenorganisaties overleggen hoe dit geld het beste besteed kan worden.

ANP