Politiek Buitenland

Donald Trump gooit ‘Mother of All Bombs’ op Afghaans ISIS-bolwerk

13-04-2017 21:17

De Verenigde Staten hebben in de strijd tegen terreurgroep Islamistische Staat voor het eerst de MOAB-bom ingezet. Een militair toestel liet de zogenoemde ‘moeder van alle bommen’ vallen boven de Afghaanse provincie Nangarhar.

De ‘Massive Ordnance Air Blast’ heet ook wel de GBU-43. Het is een van de zwaarste conventionele explosieven in de wereld, die volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie niet eerder is gebruikt in een gevechtssituatie. De aanval van donderdag was gericht op Afghaanse grotten die werden gebruikt door de terreurgroep.

Islamitische Staat heeft zijn verdediging in Afghanistan versterkt met ‘geïmproviseerde explosieven, bunkers en tunnels’, aldus de Amerikaanse strijdkrachten in een verklaring die naar Amerikaanse media is gestuurd. De MOAB zou ‘de juiste munitie’ zijn om dergelijke obstakels aan te pakken.

De inzet van de bom diende ook om de kans te minimaliseren dat slachtoffers zouden vallen onder Amerikaanse en Afghaanse militairen die actief zijn in het gebied. De VS benadrukken al het mogelijke te hebben gedaan om burgerslachtoffers te voorkomen.

De MOAB is begin deze eeuw ontwikkeld. Het is een verbeterde versie en zwaardere versie van de Daisy Cutter die de Amerikanen al sidns de Vietnam-oorlog gebruiken.

Video – Test van een MOAB uit 2003

Fotobijschrift: An undated handout photo made available by the US Department of Defense (DoD) shows a GBU-43 Massive Ordnance Air Blast (MOAB) at the Eglin Air Force Armament Center, Florida, USA. A Pentagon spokesman announced on 13 April 2017 the use of GBU-43 bomb for the first time against caves used by Islamic State (IS) in eastern Afghanistan’s Nangahar province. The MOAB is a precision-guided munition weighing 21,500 pounds. It is the largest non-nuclear conventional weapon in existence.