Politiek Buitenland

Frans Timmermans (EU) dreigt met juridische stappen tegen Hongarije

12-04-2017 13:39

De Europese Commissie dreigt met juridische stappen tegen Hongarije vanwege recente maatregelen die lijken in te druisen tegen Europese wetgeving. Vicevoorzitter Frans Timmermans, verantwoordelijk voor grondrechten, zei woensdag dat er eind deze maand een besluit wordt genomen.

Het dagelijks bestuur van de EU besprak woensdag de Hongaarse hogeronderwijswet, het asielbeleid, een wetsvoorstel over de financiering van maatschappelijke organisaties en een anti-EU-vragenlijst die de nationalistische regering van premier Victor Orbán onlangs verspreidde.

In brede kring wordt betwijfeld of deze maatregelen wel verenigbaar zijn met de waarden waar de EU op is gebaseerd, aldus Timmermans.

“We moeten nog veel analyses afronden, we moeten absoluut zeker van onze zaak zijn als we een lidstaat aanpakken”, toonde Timmermans zich voorzichtig. Hongarije is volgens hem in tegenstelling tot Polen wel bereid een dialoog over de rechtstaat te voeren.

De onderwijswet wordt door velen gezien als een poging de Central European University (CEU) in Boedapest te sluiten, zei Timmermans. Volgens hem staat de wet op gespannen voet met EU-regelgeving en moet de instelling ongehinderd actief kunnen blijven.

Gekeken naar het ‘grotere plaatje’ is de Europese Commissie vastbesloten alle beschikbare instrumenten in te zetten om de waarden waar de EU op is gebaseerd hoog te houden, besloot Timmermans.

Anp