Politiek

PVV-senator Marjolein Faber: Oekraïneverdrag voorlopig niet behandelen

10-04-2017 18:16

PVV fractievoorzitter in de Eerste Kamer Marjolein Faber gaat dinsdag een ultieme poging wagen de goedkeuringswet voor het associatieverdrag met Oekraïne controversieel te verklaren. Als dat lukt zou dat betekenen dat de Eerste Kamer de wet links laat liggen totdat er een nieuw kabinet is aangetreden. Ratificatie van het verdrag door Nederland zou dan voorlopig van de baan zijn. Vooralsnog is er geen steun voor het voorstel maar Faber vindt dat ze de juiste argumenten heeft.

In gesprek met ThePostOnline wijst ze er op dat als de wet nu aan de nieuwe Tweede Kamer zou worden voorgelegd er geen meerderheid meer voor zou zijn. Bovendien wordt er op dit moment formatie-technisch onderhandeld over een kabinet door partijen die voor én tegen het associatieverdrag zijn. VVD, D66 en GroenLinks zijn voor, het CDA tegen.

Faber tegen TPO:

 

“Als je recht wil doen aan de uitslag van het referendum en oprecht rekening wil houden met de huidige zetelverdeling in Eerste- en Tweede Kamer zit er niets anders op om deze wet voorlopig in de ijskast te zetten.”

 

Over de onderhandelingen die nu plaatsvinden zegt ze:

 

“Dat er nu en wellicht later in andere combinaties partijen met elkaar om de tafel zitten waarvan een deel wel en een ander deel niet akkoord gegaan is met een nietszeggend vodje lijkt mij ook létterlijk controversieel genoeg.”

 

Wat Faber bedoelt met die opmerking over de huidige Tweede Kamer is het volgende. Als die opnieuw zou stemmen over het associatieverdrag zoals in februari dit jaar (en iedereen zich zou houden aan de fractiediscipline) was de uitslag nu 75-75. Dat zou betekenen dat de stemmen zouden staken, het wetsvoorstel in de Nationale Vergaderzaal al gesneuveld zou zijn en de Chambre de réflexion überhaupt nooit bereikt had.

Controversiëler dan dat wordt inderdaad het niet. Faber heeft een punt.