Politiek

‘Evet’ of ‘Hayir’? – Geert Wilders (PVV) wil dat Mark Rutte Turkse stemlokalen sluit

06-04-2017 12:18

PVV-leider Geert Wilders wil dat minister-president Mark Rutte per direct de stemlokalen voor het Turkse referendum sluit.  In drie steden – Deventer, Amsterdam en Den Haag – kunnen in Nederland wonende Turken sinds woensdag hun voorkeur kenbaar maken. Wat Wilders betreft stemmen de Nederlandse Turken per post ‘om mee te doen aan het referendum dat tot doel heeft van Turkije een dictatuur te maken’. Daarnaast herinnert de PVV-leider Rutte aan zijn opmerking voorafgaand aan de verkiezingen dat   “Nederland geen plek is om voor andere landen campagne te gaan voeren.” Wilders wil weten of vertegenwoordigers van Erdogan’s AK-partij op woensdag geposeerd hebben in het Turkse stembureau in Den Haag.

Bovendien wil Wilders van Rutte weten wat de totale kosten zijn die Nederland heeft gemaakt in verband met het faciliteren van het referendum. Wilders wijst op de inzet van bewegwijzering en aanwijzingen in het Nederlands en Turks, verkeersregelaars en politie inzet. Woensdag gingen in Den Haag Turken met elkaar op de vuist.

Wilders wil dat Rutte de vragen vandaag nog beantwoordt.

Tienduizenden Turkse Nederlanders kunnen tot en met zondag stemmen over de omstreden wijziging van de grondwet van Turkije. Met de aanpassing wil de Turkse president Erdogan meer macht naar zich toetrekken. De stemgerechtigden kunnen kiezen uit evet (ja) of hayir (nee).