Opinie

Stichting ‘We Gaan Ze Halen’ oogst nederlaag na nederlaag

30-03-2017 21:05

Uitgerekend op de dag dat de rechter ze op vrijwel alle punten ongelijk gaf en noteerde dat het niet aan een burgerlijk rechter is om politieke afwegingen te maken, probeerden Adriaan Stoop en Rikko Voorberg van de stichting ‘We Gaan Ze Halen’ in NRC Handelsblad nog even hun gelijk te halen: Nederland moet vluchtelingen uit Griekenland ophalen. Ze verwijzen in hun opinieartikel naar de Turkije-deal, EU-afspraken over een herverdeling, de ‘tienduizenden’ mensen die vast zitten op Griekse eilanden – die overigens stuk voor stuk duizenden euro’s aan mensensmokkelaars hebben betaald -, en ze menen dat we ons beschaafd moeten gedragen. Zulke vluchtelingen niet ophalen is immers onbeschaafd.

Laten we het eens omdraaien. Lange tijd hield niemand zich aan de EU-afspraak dat vluchtelingen asiel dienden aan te vragen in het land van aankomst. Kan dat misschien zwaarder meewegen? En het duurde lang voordat Europese landen, afgezien van Hongarije, zich iets aan de wens van burgers gelegen lieten liggen om niet al teveel moslims meer toe te laten. Een harde realiteit, zo’n volkswil, maar helaas: inmiddels is 55% van de Europese bevolking in tien Europese landen voor een complete stop op immigratie uit alle moslimlanden, zo bleek begin februari uit een Chatham House peiling (voor wie het gemist heeft).

Moslimpopulatie neemt gestaag toe

In Nederland heeft die realiteit zich nu vertaald in een duidelijke verkiezingsuitslag: de drie grootste partijen VVD, PVV en CDA hebben tijdens de campagne een ‘nationaal-populistisch’ geluid laten horen, met een streng immigratiebeleid in hun verkiezingsprogramma’s, in verschillende gradaties, maar in ieder geval bepaald anders dan dat van het barmhartige GroenLinks of halfslachtige D66. De meeste analytici zijn het er dan ook over eens dat Nederland ‘verrechtst’ is en dat met name het immigratie- en islamonderwerp hier debet aan is. Ook de PvdA liet het niet onberoerd, gezien Asschers ‘progressief patriottisme’, en de SP is altijd al sceptisch geweest. Het advies van Stoop en Voorberg aan D66 en GroenLinks om het ophalen van vluchtelingen op de formatietafel te leggen is dan ook sympathiek maar kan vooral als aanmatigend gezien worden: ze willen hun verheven minderheidsstandpunt koste wat kost aan de rest van de bevolking opleggen.

En laten we nog meer feiten onder ogen zien die men moeilijk als alternatief kan betitelen: de meeste demografen zijn het erover eens dat de moslimpopulatie ter lande gestaag toeneemt van zes naar tien procent van de bevolking en dat het opnemen van vluchtelingen uit moslimlanden dat proces uiteraard versnelt en het eindpercentage doet stijgen. Daar zit niemand op te wachten, behalve DENK en wellicht Jessias Klaver, gebroederlijk met Erdogan, die zijn landgenoten in Europa niet voor niets opriep vijf in plaats van drie kinderen te verwekken. En dat ondanks de uitsluiting van de PVV – wat in het geval van Rutte vooral een strategische meesterzet was – toch nog 1,4 miljoen mensen op de PVV heeft gestemd, spreekt ook boekdelen. Het wordt tijd dat meer welwillenden dit alles onder ogen zien (in plaats van ‘fascisme!’ en ‘racisme!’ te roepen), met name natuurlijk de populisten in de D66- en GroenLinks-hoek.

Stichting ‘We Gaan Ze Terugbrengen’

En wat zouden Stoop en Voorberg eigenlijk vinden van een stichting ‘We Gaan Ze Terugbrengen’, waarbij idealistische Nederlanders behalve met auto’s ook met boten richting Griekenland vertrekken, om de vluchtelingen terug te varen richting Turkije en andere landen in de regio opdat ze eindelijk hun leven weer kunnen oppakken? Met een duidelijk signaal richting de 60 miljoen andere vluchtelingen die de wereld rijk is en talloze Afrikanen die een kansje zouden willen wagen? Activisten als Stoop en Voorberg hebben al genoeg verdrinkingsdoden op hun geweten, zou zo’n stichting betogen.

Kortom, het zou goed zijn als de barmhartigen hun beperkte moraal eens tegen het licht houden en zich realiseren hoe ze maar blijven bijdragen aan de groeiende afkeur van hun landgenoten, averechtse effecten sorteren en een politieke nederlaag van ‘links’ hebben bewerkstelligd.

 

Dit stuk is door NRC Handelsblad afgewezen.