TPOok!

 
Buitenland

Turken in het buitenland kunnen vanaf vandaag stemmen in referendum

'Ja' of 'Nee' in referendum dat president Erdogan veel meer macht moet geven

Turken kunnen vanaf maandag buiten Turkije hun stem uitbrengen in een referendum over de macht van de president. De stemgerechtigden in België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland kunnen naar de stembus. In Nederland is er van 5 tot en met 9 april gelegenheid om te stemmen.

Het referendum is 16 april in Turkije.Het gaat over de invoering van een nieuw politiek stelsel waarbij de president veel macht krijgt. In het huidige stelsel leidt de premier de regering en is de president slechts een ceremoniële figuur. President Erdogan was lang premier, maar moest die functie na ruim elf jaar opgeven. Hij is sinds 2014 president en wil nu ook formeel de macht.

Erdogans plan is omstreden en zijn partij van Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) voert een bittere campagne. In de landen waar maandag gestemd kan worden, wonen naar schatting meer dan twee miljoen mensen met Turks stemrecht, de meesten (1,4 miljoen) in Duitsland. In Nederland zijn er ongeveer 245.000 geregistreerde Turkse kiezers.

De AKP rekent erop dat veel Turken in West-Europa die zich als kiezer hebben ingeschreven, uiteindelijk Erdogan steunen. In Nederland was de steun volgens Turkse cijfers in de parlementsverkiezingen van 2015 erg groot. Bijna 47 procent van de stemgerechtigden bracht zijn stem uit en bijna 70 procent koos AKP. In Turkije kreeg de AKP toen 41 procent bij een opkomstpercentage van 85. In Turkije zelf kunnen 16 april circa 53,3 miljoen mensen naar de stembus.

(ANP)

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.