Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: kiezers VVD en CDA willen geen kabinet met Groenlinks

26-03-2017 09:55

Mede omdat er op 15 maart weinig strategisch gestemd is zien we nu slechts beperkte verschuivingen in de politieke voorkeur. 5 procent kiest nu een andere partij dan op 15 maart.

Dat levert per saldo 1 zetel verlies op voor VVD en voor PVV en 1 zetel winst voor D66 en voor Forum voor Democratie. Met name bij die laatste partij zien we zowel vanuit VVD als PVV overgangen. En het is interessant om te zien of die partij deze tussenrol in de toekomst verder gaat vervullen.

Ten aanzien van de voorkeur voor een regeringscombinatie zien we (pdf) dat 43 procent van de Nederlanders de combinatie van VVD+CDA+D66 met ChristenUnie liever willen en 37 procent de combinatie met GroenLinks. Er is een grote tegenstelling tussen de kiezers van VVD en CDA aan de ene kant en kiezers van GroenLinks en D66 aan de andere kant.

Combinatie met Groenlinks of CU

73 procent van de kiezers van VVD en CDA willen de combinatie met ChristenUnie en rond de 20 procent met GroenLinks. Bij de kiezers van GroenLinks en D66 is het andersom, maar in een nog sterkere mate. 14 procent van D66 kiezers geven de voorkeur aan een combinatie met de ChristenUnie en 80 procent aan een combinatie met GroenLinks.

48 procent denkt dat er uiteindelijk een combinatie komt met de ChristenUnie en 26 procent met GroenLinks. Men denkt gemiddeld dat het ruim 3 maanden duurt voordat de regering er is.

37 procent van de Nederlanders vindt het erg dat de PvdA slechts 9 zetels heeft gehaald. Zelfs onder de kiezers die nooit PvdA hebben gestemd vindt 30 procent het erg! Kiezers van GroenLinks (met 47 procent) vinden het erger dan kiezers van de SP (34 procent).

Als fractie opgaan in GroenLinks wordt door 20 procent een goed idee gevonden en 34 procent vindt samenwerking met de SP een goed idee. Onder de PvdA-kiezers is dat percentage lager. 27 procent van alle kiezers vindt dat de partij beter opgeheven kan worden en 64 procent vind dat de partij beter kan doorgaan.