‘Er is een probleem met islam, maar Wilders heeft de oplossing niet’

26-03-2017 14:29

Wilders is deze verkiezingen full on steroids gegaan. Alle moskeeën moeten dicht, de Koran moet worden verboden en we mogen geen enkele vluchteling opnemen. Dat is de perfecte cocktail voor een burgeroorlog. Als we zijn plannen uitvoeren mogen we verwachten dat moslims de hakken in het zand zetten, want wij zijn ze dan aan het onderdrukken.

Wilders heeft wel door dat er een probleem is. Stiekem heeft links het ook wel door. Ik baal er als linksstemmer dan ook van, dat links elk kritiekpunt in verband met dit topic ‘islamofobie’ noemt. Het wordt toch wel pijnlijk als ‘intersectionele feministen’ roepen dat de islam de meest feministische godsdienst aller tijden is. De islam is niet alleen vrouwonterend, maar het is ook denigrerend naar mannen. Blijkbaar hebben mannen zo weinig zelfcontrole dat een vrouw zich eerst helemaal moet inpakken, voordat ze wordt mag worden genomen.

Seculier land

“Ja, maar wat dacht je van de kruistochten? De christenen hebben ook een verleden van moord en verkrachting?” Daar ben ik het helemaal mee eens. Dat is ook waarom ik het jammer vind dat Wilders Nederland een ‘Joods-Christelijk’ land noemt. Nederland is een seculier land. We hebben geen kerk en staat die in elkaar overgaan. Maar een echt Joods-Christelijk land is Israël. Jeruzalem is dan ook een plek waar orthodoxe Joden homoseksuelen in elkaar slaan omdat homoseksualiteit not done is. Het is ook een plek, waar je als Joodse meid beter niet met een Arabier of zwarte man thuis kan komen. Ik denk niet dat dit de samenleving is die Wilders wil. Zoals kritiek naar islam geen islamofobie is, is wat ik schrijf ook geen antisemitisme. Laat ik nou toevallig zelf Joodse roots hebben.

Zowel de Koran, Tenach als de Bijbel hebben een keerzijde. De christenen en joden in Nederland slaan over het algemeen een groot deel van die slechte keerzijde over. Er zijn een paar verwaterde normen en waarden die Nederland heeft overgenomen uit de Bijbel. Normen en waarden zoals naastenliefde zou een atheïst ook nog op kunnen komen. ‘Wat gij niet wilt wat u geschied, doe dat ook een ander niet.’ Je hoeft geen filosoof te zijn om dat principe te snappen.

Waarom slaan de jood en de christen veel slechte delen van hun boeken over? Deze geloven moesten zich aanpassen om te overleven. Je had Wodan, Freya en een heleboel andere goden. Er zijn ook genoeg kruisjes hamer van Thor te vinden. De kerstboom hoort officieel helemaal niet in het christendom thuis. Zo’n periode heeft de islam op grote schaal eigenlijk niet doorgemaakt. In veel landen is de islam nog steeds de staatsgodsdienst en kunnen politieke leiders macht uitoefenen via de godsdienst. Waarom zou jij als leider je machtsmiddel opgeven?

Religie is opium voor het volk

Karl Marx had af toe twijfelachtige gedachtes maar hier kon hij nog wel eens gelijk hebben. In sommige gevallen is religie wel degelijk opium voor het volk. Door het opium houdt de leider zijn volk dom en in het gareel. Dat is precies wat Erdogan doet. De meeste Turken zitten hier niet omdat we het zo slecht hebben in Nederland. Toch hoor je ze lovend praten over Turkije.

Het is een lastig probleem om op te lossen. Dat doe je niet door Korans te verbieden en mensen te verbieden naar een gebedshuis te gaan. De oplossing is helaas niet zo makkelijk als een paar zinnen op een A4’tje. Waarschijnlijk gaat het jaren duren voordat er een concrete oplossing is. Het is wel belangrijk dat mensen alle kanten van het verhaal meekrijgen. Dat moet al vanaf kinds af aan. Persoonlijk ben ik dan ook alleen voor het openbaar onderwijs, met het vak godsdienst over de grootste geloven van de wereld.

Acceptatie moet van beide kanten komen. Het wordt lastig iemand te accepteren als je van kinds af aan al geleerd hebt dat die ander per definitie een gebrek aan moraal heeft. Daarom moet iedereen de kans krijgen om in aanraking te komen met een andere boodschap. Het is goed als je ideeën van kinds af aan worden uitgedaagd. Dan sta je ook meer open voor het gedachtegoed van een ander. Het zou mooi zijn als kinderen al een gedachte kunnen begrijpen zonder het er perse mee eens te zijn. Misschien is dit het begin naar wederzijdse acceptatie.